Avertismentul școlilor de șoferi către Prefectura Suceava dacă examenul practic se va susține doar la Suceava: Aglomerare în plus în municipiu și afectarea în plan financiar și social a cursanților, instructorilor, școlilor și familiilor


Intră acum și în grupul de

Reprezentanți ai școlilor de șoferi din Vatra Dornei, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți au fost primiți, miercuri, de subprefectul județului Suceava, Silvia Boliacu, care exercită atribuțiile prefectului Mirela Adomnicăi, aflată în concediu de odihnă privind mutarea la Suceava a probei practice de traseu pentru obținerea permisului de conducător auto și desființarea punctelor de examen de la Vatra Dornei, Fălticeni, Câmpulung și Rădăuți.

Potrivit unui proiect de ordin al Prefectului Mirela Adomnicăi, examinarea la proba practică de traseu a candidaților care solicită obținerea permisului de conducere se va efectua numai în municipiul reședință de județ, începând cu data de 1 ianuarie 2018. Totodată, conform ordinului, candidații care la această dată sunt deja programați în vederea susținerii probei practice pentru obținerea permisului  de conducere în localitățile menționate  vor fi anunțați, de către conducerile școlilor de conducători auto, cu privire la  locația unde se va desfășura aceasta,  la data  la care sunt programați.

Reprezentanții școlilor pentru conducători auto din cele patru localități au înaintat Prefecturii câte un memoriu, în care atrag atenția asupra efectelor modificării anunțate.

Ei menționează că desfășurarea  probei practice doar în municipiul Suceava va  afecta negativ, în  plan financiar și social, cursanții, instructorii, școlile și familiile.

Șefii școlilor de șoferi din toate cele patru localități ale județului spun că  există mai multe impedimente în urma modificării centrului de examinare:  cheltuieli mai mari pentru un consum mai mare  de carburanți,  pentru deplasările la Suceava în vederea instruirii și prezentării la examen, absențe de la orele de curs ale cursanților care frecventează cursurile liceale, învoiri de la serviciu ale cursanților care lucrează în câmpul muncii la care se adaugă aglomerarea zilnică a municipiului Suceava prin prezența unui număr de circa 300 de autovehicule ale școlilor de șoferi din județ.

Reprezentanții școlilor de șoferi din cele patru localități solicită conducerii Prefecturii să analizeze situația și să dispună.

De menționat este că proba teoretică a acestui examen, se desfășoară, din anul 2008, numai la Suceava.

La întâlnirea desfășurată în sala “Nicolae Labiș” au mai participat directorul Cancelariei Prefectului, Bogdan Filip și șeful Serviciului Înmatriculări Vehicule și Eliberare Permise Auto, Radu Obreja.

În comunicatul Prefecturii Suceava nu se menționează care a fost poziția adoptată de subprefectul Silvia Boliacu față de cererile reprezentanților școlilor de șoferi.

 

Prefectul Mirela Adomnicăi a declarat în urmă cu o săptămână că Suceava este singurul județ care are cinci puncte de examinare, iar din partea structurii centrale s-a transmis recomandarea să se restrângă pentru că nu îndeplinesc condițiile stabilite privind condițiile, punctele și traseele de examinare.

 

„Regula este că examinarea se face în municipiul reședință de județ”, a spus Adomnicăi menționând că doar cu titlul de excepție se poate organiza în alte puncte din județ, dar doar în condiții similare de dificultate.

 

Mai mult, ea a precizat că din septembrie serviciul de specialitate a rămas și fără cinci oameni, iar cei care dădeau proba teoretică trebuiau să aștepte cinci-șase luni până puteau să susțină proba practică.

 

„Dacă mergeam cu programările în acest ritm ajungeam la 7-8 luni decalaj între proba teoretică și cea practică și nu cred că e în interesul niciunui candidat să aștepte atât pentru că și în această perioadă de așteptare și competențele teoretice se pierd prin uitare până la proba practică”, a spus prefectul.

 

„Și permisul obținut, când candidatul a susținut toate orele pe trei străduțe, fără o stație de autobuz, fără semafor, fără un sens giratoriu, pe străduțe pe care le știi pe de rost, poți obține permisul de conducere cu ochii închiși pe acele trei străduțe. Cu acel permis de conducere obținut în asemenea condiții, neavând asigurate toate gradele de dificultate poți circula oriunde în lumea asta. Este un pericol pentru cel care a obținut permisul în asemenea condiții, dar și un pericol în trafic. Cu toții ne dorim să circulăm în siguranță în trafic, să nu ni se întâmple nouă și celor dragi un accident în trafic pentru că cel care conducea cealaltă mașină a obținut în asemenea condiții permisul de conducere”, a spus Adomnicăi.

 

Ea consideră că o asemenea decizie, de organizare a examinării doar în municipiul Suceava, va duce în mod evident la reducerea numărului de accidente.

Prefectul consideră că aceasta va avea succes doar dacă va fi pusă în aplicare.

 

„Succesul ține de consecvența mea în decizia luată”, a conchis Adomnicăi.

 


Intră acum și în grupul de