Flutur: Trebuie să ne vindem mai bine peisajele din județ. Vin cei din Bărăgan și se minunează aici pentru că ei își sprijină ochii doar pe orizont


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, luni, la dezbaterea Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului în județul Suceava că una din acțiunile vizate este punerea în valoare a peisajelor din Bucovina și promovarea punctelor de belle-vue.

El a spus că, din păcate, încă nu este pus în valoare un atu important al județului Suceava, respectiv peisajele din această zonă.

„Vin cei din Bărăgan și se minunează pentru că ei, acolo, își sprijină ochii doar pe orizont”, a spus Flutur care a menționat că CJ Suceava a scos din nou la licitație realizarea unui Skywalk în zona Piatra Șoimului din Masivul Rarău.

Peisaj Bucovina foto Catalin Urdoi

Președintele CJ Suceava a spus în cadrul dezbaterilor că este nevoie de asociere între autoritățile locale și asociațiile din turism pentru promovarea turistică a zonei și pentru ca Bucovina să fie declarat Pol de dezvoltare turistică ceea ce ar presupune programe cu finanțare guvernamentală, dar și atragerea de fonduri europene.

Flutur a arătat în timpul dezbaterii că nimeni altcineva în afară de cei din județ nu vor acționa pentru promovarea Bucovinei și că atitudinea Guvernului este evidentă în condițiile în care structura teritorială care coordonează turistic zona este în Baia Mare, dar a remarcat și că în fostul Plan de Dezvoltare Turistică a Regiunii Nord Est, realizat de o firmă din Iași, Bucovina era la și altele deși mai mult de jumătate din locurile de cazare din regiunea nord est sunt în județul Suceava, în timp ce monumente UNESCO are doar județul Suceava.

Președintele CJ Suceava a subliniat că Bucovina trebuie să fie declarat pol de dezvoltare turistică mai ales că se află în primele trei destinații din țară ca număr de unități de cazare.

Gheorghe Flutur le-a mai spus participanților la dezbateri că dorește ca împreună cu ei să fie realizate proiecte comune, cum ar fi Nunta în Bucovina, sau Botez în Bucovina, care ar putea atrage noi categorii de turiști, dar că vrea ca la sărbătorile de iarnă grupurile de colindători și urători care sunt în evidențele Centrului Cultural Bucovina să meargă din pensiune în pensiune în localitățile din județ.

Mai mult, președintele Consiliului Județean Suceava a anunțat că această instituție va sprijini primăriile mai multor localități care îndeplinesc condițiile pentru stațiune turistică, să elaboreze documentațiile necesare pentru aceasta. El a explicat că prin declararea de stațiune turistică de interes local vor putea fi atrase mai ușor proiecte cu finanțare europeană pentru aceste localități.

Totodată, Gheorghe Flutur a spus că așteaptă apariția cât mai curând a legislației privind parteneriatul public-privat pentru dezvoltarea infrastructurii turistice din județ, astfel încât administrațiile locale să poată dezvolta împreună cu firme private anumite investiții care să completeze actualele facilități oferite turiștilor.

El a explicat că sunt turiști care doresc activități de lux, cum ar fi golful, sau jocuri de noroc și că trebuie găsite oportunități și pentru acest turism de nișă.

Flutur a mai declarat că urmează să fie făcute investiții și în reabilitarea altor muzee din județ, arătând că turismul a crescut foarte mult în municipiul Suceava după finalizarea investițiilor cu fonduri europene la Cetatea de Scaun a Sucevei și la Muzeul de Istorie, care au atras foarte mulți vizitatori.

Președintele Consiliului Județean Suceava a subliniat că împreună cu asociațiile de turism, dar și cu alți factori interesați vor trebui făcute demersuri comune pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi și a menționat că acum se dezbate și Master Planul de Transporturi al județului care să fie un document de care Guvernul să țină cont pentru că cei din zonă știu mai bine de ce are nevoie județul.

Măsurile incluse în Master Planul de Turism al județului prevăd și dezvoltarea de noi branduri turistice, de noi proiecte turistice care să se adreseze tuturor categoriilor de turiști, dar și învățământul dual în care să fie pregătiți lucrători în industria de turism.

Dezbaterile pe Master Planul de Dezvoltare Turistică a județului Suceava vor continua și în perioada următoare urmând să fie realizat un document complet și complex privind această strategie județeană pentru următorii zece ani.

 

 


Intră acum și în grupul de