Primarul Ion Lungu vrea ca deșeurile produse de municipiu să fie arse și transformate în energie, dar nu-l lasă „acquis-ul comunitar”: În toată Europa se poate, numai la noi nu permite legislația


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că deșeurile municipale ar trebui să fie arse și transformate în energie termică, dar că legislația românească nu permite o asemenea soluționare a problemei deși în restul Uniunii Europene este permis.

Primarul a spus că trebuie găsită soluția pentru depozitul temporar de la Ipotești unde au fost depuse deșeurile după închiderea gropii de gunoi a orașului.

El a arătat că aceste deșeuri ar trebui să fie transferate la depozitul ecologic de la Moara, care însă nu este încă funcțional și a menționat că a discutat cu ministrul Mediului,Grațiela Gavrilescu, să se aprobe un proiect de închidere „in situ” a acestui depozit temporar, la fel cum a fost închis și fosta groapă de gunoi a municipiului.

„Suntem în faza în care lucrăm la acest proiect, dar problema se pune în asigurarea finanțării”, a spus primarul.

El a arătat că sunt slabe șanse de a se da bani de la Guvern, iar ministrul i-a spus că se poate aproba un astfel de proiect în condițiile în care ar fi asigurată finanțarea.

Lungu a menționat că Primăria împreună cu operatorul ar urma să finanțeze această închidere „in situ” și să nu mai fie transportate deșeurile de la groapa de la Ipotești la depozitul ecologic de la Moara.

El a spus că în fundamentarea proiectului se arată că se reduc costurile de transport pentru că nu va mai fi nevoie să fie transportate deșeurile la Moara, dar că în același timp perioada de timp în care se realizează închiderea este mai mică decât pentru relocarea deșeurilor la Moara, iar un alt avantaj ar fi că nu va fi afectată capacitatea de stocare a depozitului de la Moara.

Primarul și-a exprimat însă nemulțumirea că Suceava, care are posibilitatea să incinereze deșeurile municipale având centrala termică de la Bioenergy și să producă agent termic nu poate apela la o asemenea soluție din cauza legislației.

 „Acquis-ul comunitar a fost aplicat greșit. În toate țările se permite incinerarea. Noi avem o oportunitate deosebită. Noi putem folosi la centrala de la Bioenergy să ardem aceste deșeuri. Din păcate nu ne dă voie legea. Din păcate noi nu putem arde deșeurile să ne facem căldură pentru că în România nu avem voie să ardem deșeurile, ci trebuie să le depozitezi pentru că așa a fost negociat. În toate țările civilizate, Germania, Italia, le incinerează, fac combustibil din ele. La noi nu este voie”, a spus Lungu.

Primarul a mai declarat că va încerca să explice unor europarlamentari situația în vederea reconsiderării legislației aplicabile României în acest domeniu.


Intră acum și în grupul de