Nu toate scolile sunt gata sa isi primeasca elevii pentru noul an scolar


Intră acum și în grupul de

Seful ISJ Suceava, Petru Carcalete, a declarat marti, în cadrul unei conferinte de presa, ca exista „exceptii” în ceea ce priveste începerea în bune conditii a noului an scolar. „În general, scolile sunt pregatite pentru deschiderea în bune si foarte conditii a noului an scolar, cu mici exceptii acolo unde au avut loc inundatii”, a mentionat Petru Carcalete. Acesta a dat exemplul din Ulma, unde comunitatea locala face eforturi pentru ca unitatea de învatamânt sa poata fi data în folosinta pe 15 septembrie. La Straja, cladirea Gradinitei nr. 1 a fost de asemenea inundata si nu poate fi folosita, iar la Vicovu de Jos doua gradinite au fost inundate, iar imobilul alteia a fost revendicat si retrocedat. La Sadau- Brodina, scoala primara ce include si doua sali de gradinita a fost practic îngropata în mâl, copiii urmând a fi scolarizati într-o scoala din Brodina ce urma a fi desfiintata din acest an.

Mai exista si o alta categorie de unitati de învatamânt ce îsi vor deschide portile pentru noul an, dar copiii vor învata printre molozuri. Este vorba despre unitatile scolare aflate în reparatii, dar pentru care MEdCT nu a virat banii constructorilor, iar acestia le-au lasat de izbeliste. Doua asemenea exemple date de seful ISJ Suceava sunt Gradinita „Aschiuta” si Gradinita din cartierul Obcini din municipiul Suceava.

Populatia scolara cuprinsa în planul de scolarizare 2008-2009 este de 129.599 de la gradinita la scoala postliceala. În judetul Suceava exista 953 de unitati de învatamânt.

În privinta manualelor scolare pentru învatamântul obligatoriu, acestea sunt asigurate în momentul de fata în proportie de 50 la suta, desi ISJ Suceava a încheiat contracte cu editurile în proportie de 100 la suta. Petru Carcalete si-a exprimat speranta ca pâna pe data de 15 septembrie, procentul se va apropia de cel maxim. „În fiecare an trebuie asigurat un procent de 10 la suta de manuale noi, dar cred ca procentul va fi de 8 la suta. Banii alocati pentru manuale nu au fost suficienti. Au fost de 10 miliarde de lei vechi. Vom fi nevoiti sa folosim manuale vechi”, a mai spus inspectorul scolar general sucevean.

La capitolul rechizite scolare pentru elevii cu posibilitati materiale mai reduse, în depozitul ISJ Suceava se afla 46.336 pachete în valoare de 1.103 milioane de lei.               


Intră acum și în grupul de