Prefectul judetului si presedintele CJ s-au contrat pe tema banilor alocati de Guvern pentru refacerea judetului dupa inundatii


Intră acum și în grupul de

Dupa dezbateri interminabile si pe alocuri sterile, dupa ce s-au certat ca la usa cortului pe niste situatii despre care stiau prea bine cum sunt, membrii Comitetul pentru Situatii de Urgenta (CSU) a judetului Suceava au aprobat, de principiu, obiectivele de infrastructura, judetene si comunale, ce vor fi finantate pentru refacere dupa ce au fost afectate de inundatii. În finalul unei sedinte ce a durat aproximativ 3 ore, Comitetul a aprobat si efectuarea de reparatii la canalizarea municipiului Falticeni, serios afectata de o alunecare de teren, produsa la o saptamâna dupa inundatiile din luna iulie a acestui an.  

Prefectul judetului Suceava, Alexandru Stefan Baisanu, care este presedintele CSU, a propus ca din cele 36 de milioane de lei alocate într-o prima faza de Guvernul României pentru interventii si refacerea obiectivelor de infrastructura afectate de inundatii, 60 % sa fie transferate pentru obiective de interes comunal si restul pentru cele de interes judetean, aratând însa, ca dupa discutii cu presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur (care este vicepresedinte al acestui Comitet), s-a convenit ca pentru infrastructura judeteana sa se aloce 16 milioane de lei si alte 20 de milioane de lei pentru cea comunala.

Gheorghe Flutur a spus, la rândul sau, ca este important sa fie, în primul rând, refacute drumurile judetene afectate serios de  inundatii. „Ca sa ajungi la infrastructura comunala, trebuie sa rezolvi punctele cheie de pe drumurile judetene”, a explicat Gheorghe Flutur, care a adaugat ca administratia judeteana are nevoie de mult mai multe fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate.
Initial, autoritatile sucevene au solicitat 110 milioane de lei pentru refacerea infrastructurii comunale si 60 de milioane de lei pentru cea judeteana, iar Guvernul a alocat doar 60 de milioane de lei judetului Suceava, din care, într-o prima transa, a fost transferata suma de 36 de milioane de lei. Presedintele CJ a mai aratat ca exista o problema legata de finantarea lucrarilor, precizând ca, potrivit juristilor din CJ Suceava, Hotarârea de Guvern prin care se aloca fonduri se refera doar la lucrarile ce urmeaza sa fie efectuate, punct de vedere sustinut si de secretarul judetului, Dumitru Danila.  

De cealalta parte, prefectul de Suceava a explicat faptul ca Hotarârea de Guvern prevede explicit ca fondurile sunt pentru interventie si refacere, ceea ce presupune ca banii sunt si pentru lucrarile executate deja la diverse obiective. „Nu puteau veni banii de la Guvern odata cu apa de la inundatii”, a spus ironic prefectul judetului. Acesta a avertizat asupra faptului ca daca nu se vor lua în calcul lucrarile deja efectuate, exista riscul ca primarii sa vina si sa ceara decontarea lucrarilor, blocând activitatea CJ.  

Presedintele CJ Suceava a cerut ca în termen de câteva zile, Prefectura sa prezinte un punct de vedere oficial al Guvernului privind modul în care se pot cheltui acesti bani si daca exista posibilitatea decontarii unor lucrari efectuate în regim de urgenta. „Trebuie sa deblocam juridic, pentru ca trebuie sa stim ce e de platit”, a mai spus Gheorghe Flutur, care a adaugat ca daca se impune, va trebui ca Hotarârea de Guvern sa fie corectata.  

Prefectul a aratat, la rândul sau, ca potrivit unei situatii centralizate de Prefectura, Primariile din localitatile afectate au angajat lucrari de refacere în valoare de 64 de milioane de lei, dar a aratat ca în urma unei prime analize tehnice, doar 35,9 milioane de lei au fost cheltuiti pe situatii de urgenta, aratând ca, de exemplu, Primaria Radauti a prezentat un deviz de 450 000 de lei pentru lucrari efectuate, dupa inundatii, de firma de salubritate din municipiu, care nu pot fi decontate din fondurile alocate de Guvern.
„Trebuie sa platim constructorii care au intervenit în momente grele, atunci când apa intra în case. Altfel, vom avea surpriza ca la alte situatii de urgenta, nici macar primarii, fara sa mai vorbesc de constructori, nu vor mai actiona daca nu au bani în cont, ceea ce ar fi o mare greseala”, a explicat Alexandru Baisanu.  

În cadrul sedintei, Comitetul pentru Situatii de Urgenta Suceava a aprobat finantarea unui numar de 19 obiective judetene si a altor obiective din 89 de localitati ale judetului afectate de inundatii.
Totodata, la propunerea prefectului Baisanu, s-a stabilit ca din sumele alocate sa se aloce fonduri si pentru lucrarile de reparatii ale retelei de canalizare a municipiului Falticeni, care a fost distrusa pe o lungime de 70 de metri de o alunecare de teren. Prefectul de Suceava a subliniat ca alunecarea de teren este mai veche si ca administratia din Falticeni trebuia sa aiba în vedere consolidarea versantului care aluneca si nu sa ramâna cu problema nerezolvata atâtia ani. „Acum vom interveni cu lucrari de reparatii, dar Primaria nu a facut nimic în ultimii ani pentru a rezolva aceasta problema”, a atras atentia prefectul Baisanu.
Acesta a subliniat ca este pentru prima data când Prefectura organizeaza o dezbatere publica privind modul de alocare a banilor pentru refacerea unor obiective afectate de inundatii, aratând ca, pâna acum, aceasta se facea între prefect si presedintele CJ. „Repartizarea acestor fonduri trebuie sa fie transparenta, pentru ca sunt bani publici”, a mai spus prefectul. Presedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a convocat pentru luni dimineata o sedinta extraordinara a CJ Suceava pentru rectificarea bugetului judetului cu suma primita de la Guvern, urmând sa fie alocate fonduri pentru diferitele obiective ce vor fi refacute. 


Intră acum și în grupul de