Bazinele raurilor de frontiera, in atentia alesilor regionali din Suceava si Cernauti


Intră acum și în grupul de

Consilierii judeteni suceveni si cei ai Adunarii deputatilor din regiunea ucraineana Cernauti, au stabilit luni, în cadrul sedintei comune, ca pâna la sfârsitul anului 2008 sa refaca proiectul „Reformarea bazei de prevenire integrata transfrontaliera a poluarilor, de control si transfer a celor mai accesibile tehnologii în bazinele râurilor de frontiera”, proiect ce a fost elaborat de APM Botosani si Suceava si din regiunea Cernauti.

În acest sens, alesii regionali din Suceava si Cernauti au decis sa depuna la Guvernele României si Ucrainei propuneri coordonate privind instalarea, în Bucovina, a Secretariatului Permanent al Conventiei Carpatice si stabilirea unui parteneriat cu regiunile tarilor Conventiei Alpilor. Cele doua regiuni considera ca astfel se va obtine cea mai buna experienta europeana si finantarea instrumentelor UE pentru sustinerea proiectelor din domeniul sigurantei în domeniul tehnogeno-economic al regiunii.

Reprezentantii celor doua regiuni au hotarât ca autoritatile regionale pentru protectia mediului si a celor din domeniul situatiilor de urgenta, sa realizeze planuri comune de actiune pentru monitorizarea, avertizarea, prevenirea si lichidarea consecintelor negative ale situatiilor de urgenta în bazinele râurilor de frontiera. Autoritatile din cele doua regiuni considera ca este necesar sa fie sprijinite pentru realizarea acestui sistem de alerta, aratând ca ultimele inundatii au provocat pagube de aproximativ 700 de milioane de euro în Euroregiunea „Prutul de Sus”.


Intră acum și în grupul de