Instanta a dat dreptate subprefectului Onofrei, in procesul cu Guvernul


Intră acum și în grupul de

Subprefectul judetului Suceava, Orest Onofrei, a câstigat la Curtea de Apel procesul prin care a contestat Hotarârea de Guvern prin intermediul careia a fost înlocuit, în aprilie, din functia de prefect. Orest Onofrei a declarat într-o conferinta de presa ca decizia Curtii de Apel Suceava poate fi atacata cu recurs, în 15 zile, la Înalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit subprefectului demisionar, Curtea de Apel Suceava i-a admis contestatia si anuleaza HG 388/2008 din 9 aprilie, prin care a fost înlocuit din functia de prefect în cea de subprefect, si decide repunerea în functia de dinaintea aprobarii acestei Hotarâri de Guvern. Orest Onofrei a apreciat ca decizia instantei are mai mult un caracter moral decât juridic, întrucât demisia sa din functia de subprefect, pentru a candida din partea PD-L la alegerile parlamentare, urmeaza sa devina operabila saptamâna viitoare. „Am vrut sa arat ca am avut dreptate atunci când am contestat motivatia înlocuirii mele din functia de prefect, iar instanta mi-a dat dreptate”, a spus subprefectul Onofrei.  

În opinia acestuia Guvernul s-a comportat „abuziv si discretionar” în cazul sau si a adaugat ca nu se asteapta ca Guvernul sa-l repuna în functie desi, un astfel de act „ar fi reparatoriu si moral”.

Subprefectul Onofrei sustine ca o eventuala renumire a sa în functia de prefect ar fi si în avantajul Guvernului liberal, tinând cont ca astfel nu va mai putea candida din partea PD-L pentru un post de senator în colegiul electoral Suceava.

În luna mai, Orest Onofrei a contestat la Curtea de Apel Suceava, Hotarârea de Guvern 388/2008 prin care a fost înlocuit din functia de prefect si numit subprefect, considerând nejustificat motivul oficial al înlocuirii, respectiv „eficientizarea administratiei publice locale”, aratând ca anterior sedintei de Guvern  din 9 aprilie, când s-a decis numirea altui prefect, activitatea sa ca prefect a fost considerata buna si foarte buna.  Acesta sustine ca nu au existat cazuri cu problematica ce intra în sfera de activitate a prefectului si care sa nu fi fost solutionate în mod corespunzator, subliniind, ca în anul 2006 si Corpul de Control al MIRA a concluzionat ca activitatea Institutiei Prefectului judetului Suceava este corespunzatoare.

Orest Onofrei a aratat ca la înlocuirea sa din functia de prefect, Guvernul nu a respectat propria lege privind mobilitatea pe functie a înaltilor functionari publici. „Guvernul nu si-a motivat decizia, iar practicile comunitare obliga institutia sa motiveze actul administrativ adoptat”, a spus Orest Onofrei.

Potrivit subprefectului de Suceava, nota de fundamentare a Hotarârii de Guvern este „o fituica fara antet, fara data, semnata în numele ministrului, facuta probabil dupa aparitia Hotarârii de Guvern, pentru a avea totusi o justificare”. Orest Onofrei a mai explicat ca în asa-zisa nota de fundamentare se arata ca a fost înlocuit „tinând cont de rezultatele activitatii” pe care a avut-o în functia de prefect.

„Daca se tinea cont de rezultatele activitatii, eu trebuia sa fiu promovat, nu retrogradat pentru ca Institutia Prefectului Suceava a primit, cu doua saptamâni înainte sa fiu înlocuit, certificat ISO 9001 pentru managementul calitatii pentru toate atributiile prefectului, certificat primit tot de la MIRA”, a mai precizat Orest Onofrei.  ­

­


Intră acum și în grupul de