Dezbaterea bugetului Consiliului Județean Suceava pentru 2018 s-a mutat pe situația centrului medico-social Broșteni. Grozavu(PSD): Nu a fost închis de pe vremea Mariei Tereza. Tofan(PNL) :Dacă vrem o abordare de viitor, să trecem de la Maria Tereza la Angela Merkel


Intră acum și în grupul de

Consilierii județeni suceveni au adoptat, miercuri, cu unanimitate bugetul instituției și al unităților subordonate, dar dezbaterea privind investițiile pe care Consiliul Județean își dorește să le realizeze a fost mutată pe problema centrului medico-social din Broșteni care este în coordonarea primăriei din localitate, iar CJ Suceava poate doar să aloce fonduri doar în situații de urgență.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a început prezentarea bugetului care prevede venituri de 506,3 milioane de lei și cheltuieli de 536,142 milioane de lei, făcând precizarea că sumele în plus provin din execedentul anilor precedenți.

El a explicat care ar fi principalele direcții de investiții, respectiv 112 milioane de lei la drumuri județene, aproape 20 de milioane de lei la spital, fonduri pentru Sala Unirii subliniind că dacă anul 2017 a fost anul proiectelor, anii 2018 și 2019 vor fi ani de dezvoltare.

Consilierul județean PSD Gheorghe Apetrii i-a cerut însă președintelui CJ Suceava să aloce fonduri pentru centrul medico-social de la Broșteni care este într-o situație disperată și nu să se aștepte ca să se ajungă în situația apelării la fondul de rezervă.

Intervenția lui Apetrii a generat apoi dezbateri aprinse în plenul Consiliului Județean prividin situația centrelor medico-sociale din județ, iar președintele CJ, Gheorghe Flutur, a atras atenția că acestea nu se află în coordonarea Consiliului Județean ci a consiliilor locale care trebuie să se preocupe de acestea.

Consilierul județean Radu Pentiuc a spus că problema centrelor medico-sociale trebuie să fie atent discutată și a arătat că în ultimii 28 de ani s-a schimbat modul de viață al persoanelor ocupate astfel că dacă înainte de 1989 aceștia munceau în trei schimburi și aveau timp să aibă grijă de persoanele vârstnice, acum lucrează de dimineață până seara și nu au cum să se preocupe de bătrânii din familie.

El a atras atenția că din județ au plecat peste 100.000 de suceveni care și-au lăsat acasă părinții bătrâni care au nevoie de îngrijire și cosideră că trebuie făcut un studiu prin care să se stabilească unde este nevoie de centre pentru îngrijirea persoanelor vârstnice.

Liderul consilierilor PSD, Mihai Grozavu, a spus că a fost personal la acel spital unde a discutat cu angajații și cu persoanele internate și că a analizat că în județele Neamț și Botoșani funcționează câte cinci astfel de centre medico-sociale unde sunt îngrijite persoane în situații dificile și care sunt în subordinea Consiliilor județene respective.

El a spus că spitalul din Broșteni a rezistat fără întrerupere de la Maria Tereza și că ar trebui sprijinit.

Consilierul județean PNL Tudor Plăcintă a intervenit și el pe acest subiect și a spus că centrele medico-sociale sunt în subordinea primăriilor și consideră că pentru intervenții de urgență ar trebui să fie înființate puncte SMURD, cum este cel din Dolhasca.

Consilierul județean PNL Ioan Bădeliță a făcut apel la rațiune și a spus că este nevoie ca administrațiile locale să se axeze pe realizarea unui parteneriat public-privat pentru susținerea acestor centre, apreciind că nu se poate ca tot timpul să fie alocați bani „de la centru” pentru orice activitate.

Consilierul județean PNL Vasile Tofan a atras atenția că dacă se dorește o abordare spre viitor cu privire la acest centru social ar trebui să se treacă „de la Maria Tereza la Angela Merkel” și că trebuie să se discute situațiile de interes județean și nu cele punctuale.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat că centrul medico social de la Broșteni nu se va închide și i-a transmis lui Mihai Grozavu că, spre deosebire de alte județe,  județul Suceava are particularități lăsate de amprenta administrației austriece, cu multe orașe mici-burguri- care au spitale.

„Avem această infrastructură care ne ajută. Avem un avantaj de infrastructură în sănătate”, a spus Flutur.

El consideră că este necesară o analiză aprofundată privind structura sanitară și s-a întrebat dacă CJ Suceava va trebui să preia toată infrastructura de sănătate sau să rămână în coordonarea administrațiilor locale , subliniind că spitalul din Broșteni nu este al CJ Suceava, iar în dezbatere era bugetul județului.(T.B.)


Intră acum și în grupul de