„Colaborare Romania-Ucraina, finalul unei etape”


Intră acum și în grupul de

Fundatia ANA Suceava a început la data de 18.10.2007 implementarea proiectului „Dezvoltare durabila a parteneriatelor transfrontaliere”, proiect finantat de Uniunea Europeana prin Programul PHARE CBC 2005. Proiectul are o durata de 12 luni si se afla pe ultima suta de metri de implementare.

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea capacitatii organizationale a sectorului neguvernamental din judetul Suceava si Regiunea Cernauti, în vederea derularii de programe de activitati transfrontaliere comune.

Prin activitatile sale, proiectul a pus bazele si a creat contextul necesar colaborarii dintre organizatiile neguvernamentale române si ucrainene. În cadrul proiectului s-au derulat doua sesiuni de instruire si s-a realizat un KIT de instrumente pentru ONG.

Prima sesiune de formare s-a derulat în Cernauti în perioada 2-8 aprilie 2008 si a reunit lideri ai organizatiilor nonguvernamentale din Regiunea Cernauti si judetul Suceava. Tema abordata în cadrul acestei prime sesiuni de formare a fost management organizational, ce a presupus: managementul resurselor umane si a resurselor financiare într-o organizatie neguvernamentala si relatia ONG – comunitate locala (analize SWOT, analize cost beneficiu, tehnici de comunicare interne si externe, elemente de identitate ale organizatiei, planificarea strategica în cadrul unei organizatii, strategii de promovare a voluntariatului, strategii de found raising).

A doua sesiune de formare s-a derulat în Suceava în perioada 7-13 mai 2008 si a reunit lideri ai organizatiilor nonguvernamentale din Regiunea Cernauti si judetul Suceava. Tema abordata în cadrul acestei sesiuni de formare a fost managementul proiectelor, ce a presupus: ce este managementul proiectului, notiuni utilizate în managementul proiectelor – proiect, program, beneficiari, resurse, buget etc., identificarea problemei, scopul proiectului, obiective, activitati, rezultate etc.

KIT-ul de instrumente de dezvoltare organizationala pentru sectorul asociativ local a fost realizat astfel ca, pe lânga participantii la cele doua cursuri de formare din cadrul proiectului sa existe si alte organizatii care sa beneficieze de informatia prezentata la curs si nu numai. Astfel, KIT-ul contine, pe lânga cursul de management organizational si cel de managementul proiectelor care au fost prezentate în cadrul proiectului, si materiale despre negociere, managementul timpului si abilitati de prezentare.

Fundatia ANA desfasoara anual proiecte cu finantare locala: „Mos Craciun colinda la Suceava”, „Ziua Europei”, „Vara asta vine odata cu Ziua Copilului”, „Saptamâna Europeana a Tineretului”, „Cupa Interetnica Bucovina”, precum si alte proiecte cu finantare europeana: „”Bucovina, Local, Regional, European”, proiect finantat prin Programul YOUTH, „Obiceiuri si traditii din zona transfrontaliera în contextul promovarii democratiei locale”, proiect finantat prin Programul PHARE.


Intră acum și în grupul de