SUCEAVA-630 ANI Ion Lungu: Acum 630 de ani s-au pus bazele Cetății de Scaun în jurul căreia s-a construit orașul Suceava. Din Suceava au fost conduse destinele Moldovei


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat, sâmbătă, la împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei că acest oraș s-a construit în jurul Cetății de Scaun și a devenit un târg comercial important la acea vreme pe drumul Cracovia-Siret subliniind că din Suceava au fost conduse destinele Moldovei.

La deschiderea manifestărilor cu prilejul împlinirii a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei, Ion Lungu a mulțumit tuturor celor prezenți pentru că particită la această sărbătoare, arătând că se împlinesc, oficial, 630 de ani de când domnitorul Petru I Mușat a mutat capitala de la Siret la Suceava.

Primarul Sucevei a spus că l-a invitat pe primarul de Siret, Adrian Popoiu, la această manifestare, care a venit cu toate că pentru cei din Siret este o zi tristă pentru că atunci s-a mutat capitala de la Siret la Suceava.

„Și pentru noi este o zi tristă când s-a mutat capitala de la Suceava la Iași. Asta este viața”, a spus Ion Lungu.

El a subliniat că acum 630 de ani s-au pus bazele Cetății de Scaun în jurul căreia s-a construit orașul Suceava.

„Acel nucleu rural, datorită așezării geografice, s-a transformat într-un nucleu urban și, în scurt timp, a devenit un târg destul de important, un târg comercial foarte important pe drumul comercial Cracovia, Liov, Cernăuți-Siret. Iată că de pe vremea lui Petru I Mușat, Suceava era un oraș comercial, cum este și astăzi, datorită poziției sale geografice”, a spus Ion Lungu.

Primarul Sucevei a adăugat că această cetate a fost una măreață, iar domnitori ai Moldovei au condus de aici destinele Moldovei.

„Perioada de glorie a cetății a fost în perioada lui Ștefan cel Mare și Sfânt când  s-a constituit Sfatul Domnesc, Cancelaria Domnească, Curtea Domnească, primul Sinod Mitropolitan, care a fost aici, la Suceava”, a spus Lungu.

El a mai declarat că Cetatea Sucevei se prezintă falnică și măreață, amintind că în ultimii ani a fost realizat un proiect de restaurare inițiat de Primăria Suceava și implementat împreună cu Consiliul Județean Suceava.

Mai mult, Ion Lungu a ținut să sublinieze că, astăzi, Suceava este destinație europeană de excelență și un rol important în obținerea acestei distincții l-a avut Cetatea de Scaun.

El a mai declarat că un lucru important este că, an de an, numărul turiștilor care vizitează Suceava este în creștere, iar capul de pod în politica de turism pleacă de la Cetatea de Scaun a Sucevei.

„Spunea cronicarul, de pe zidurile cetății ai toată Suceava la picioare”, a menționat Lungu.

Primarul a mai declarat că este bine să fie sărbătorit orașul în data de 10 februarie, zi care corespunde și cu simbolul orașului, Cetatea de Scaun.

El a transmis „La mulți ani!” Sucevei și sucevenilor.


Intră acum și în grupul de