Jandarmeria Suceava a crescut in 10 ani… precum voinicul din poveste


Intră acum și în grupul de

„Transformarile sociale si economice produse în România în ultimii 18 ani au determinat schimbari importante în domeniul ordinii si sigurantei publice, în acest context asigurarea climatului de normalitate civica reprezentând o prioritate pentru societate, care prin institutiile sale specializate a cautat sa identifice cele mai eficiente forme si modalitati de realizare a acestui obiectiv. Jandarmeria Româna a subscris acestei tendinte de adaptare si modernizare a structurilor sale la noile conditii sociale, prin reforma permanenta si eficientizarea institutiei, prin prezenta activa si crescânda în sprijinul cetatenilor, pe întreg teritoriul tarii”, a declarat seful IJJ Suceava, colonelul Eugen Salar, la aniversarea a 10 ani de la înfiintarea inspectoratului sucevean.

Acesta a tinut sa precizeze ca, dupa anul 1990, la nivelul judetului Suceava au functionat detasamente de jandarmi în municipiile Suceava si Radauti, cu atributii pe linie de paza obiective si ordine publica, aceste structuri fiind subordonate Brigazii 16 Jandarmi Bacau. „În contextul intrarii în vigoare a legii 116/1998 privind organizarea si functionarea Jandarmeriei Române, prin ordinul Ministrului de Interne nr. I /01047 din 25 septembrie 1998, s-a înfiintat Comandamentul de Jandarmi Judetean Suceava, subordonat ierarhic Comandamentului de Jandarmi Teritorial Bacau si care avea subunitati în localitatile: Suceava, Radauti, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc si Vatra Dornei”, a spus colonelul Salar.

Acesta a adaugat ca, în luna iulie a anului 2003, Comandamentul de Jandarmi Judetean Suceava si-a extins structurile teritoriale ca urmare a largirii competentelor în domeniul ordinii publice,  prin înfiintarea a 5 sectii de ordine publica în municipiile Suceava, Radauti, Falticeni, Vatra Dornei si orasul Gura Humorului si 7 posturi de ordine publica în localitatile Cîmpulung Moldovenesc, Dolhasca, Solca, Brosteni, Vicovul de Sus, Cîrlibaba si Cornu Luncii.

„În anul 2005, în luna mai, intra în vigoare actuala lege (550/2004) de organizare si functionare a Jandarmeriei Române prin care se modifica structura unitatii, aceasta devenind Inspectoratul de Jandarmi Judetean Suceava. Ca urmare a acestui act normativ, principalele misiuni ale Jandarmeriei sunt în domeniul asigurarii si restabilirii ordinii publice si creste în acelasi timp rolul misiunilor de paza si protectie institutionala. Cu aceasta ocazie, pe lânga obiectivele existente, sunt luate în paza sediile instantelor judecatoresti din judet si este preluata de la politie misiunea de mentinere a ordinii interioare necesare desfasurarii normale a activitatii în sediile parchetelor si instantelor de judecata.

Reforma institutionala, în contextul integrarii tarii noastre în Uniunea Europeana, a impus ca, începând cu anul 2007, Jandarmeria Româna sa devina o institutie formata numai din profesionisti, renuntându-se la militarii în termen si la jandarmii angajati pe baza de contract. Prin intrarea în vigoare la 01.01.2007 a noului statut de organizare a inspectoratului, au fost înfiintate noi subunitati de jandarmi în zone de interes operativ din judet, în prezent functionând detasamente în Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei si Radauti, sectii la Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei si Falticeni, posturi montane în Cîrlibaba, Brosteni si Vatra Moldovitei, precum si grupe de supraveghere si interventie la Dorna Candrenilor, Vicovu de Sus, Liteni si Dolhasca”, a mai spus seful IJJ Suceava. 


Intră acum și în grupul de