Liderul grupului PSD din CL Suceava, Vasile Mocanu: Registrul Spațiilor Verzi este o „escrocherie”. Avem un simulacru al spațiilor verzi, un melanj de date eronate, incomplete, false și, mai mult, falsificate cu intenție


Intră acum și în grupul de

Liderul grupului de consilieri PSD din Consiliul Local Suceava, Vasile Mocanu, a acuzat, luni, că așa zisul Registru al spațiilor verzi este o „escrocherie” arătând că ceea ce se prezintă ca Registru al spațiilor verzi este o aplicație informatică în vederea realizării acestui registru și că ceea ce a fost înscris în această aplicație are mari deficiențe, fiind incluse ca spații verzi suprafețe de beton cum este skate-parcul, întregul stadion, cu toate construcțiile, aleile din parcuri și chiar statuia aruncătorului de disc din Parcul Universității.

El a spus că procedura a pornit, prin licitație, în toamna anului 2016, iar Caietul de Sarcini prevedea realizarea Registrului Local al Spațiilor Verzi, dar că în octombrie 2016 se încheie un contract de servicii pentru elaborarea unei aplicații informatice de tip GIS în vederea realizării Registrului Local al Spațiilor Verzi al municipiului Suceava care esta recepționată în decembrie 2017.

Mocanu a spus că de fapt s-a achiziționat o aplicație informatică pe care firma din Baia Mare care a câștigat licitația a revândut-o Primăriei Suceava.

„Deși contractul și oferta tehnică spunea că realizează Registrul Spațiilor Verzi, de fapt realizează o aplicație. Mai mult, și aplicația care era parte componentă, nu îndeplinește condiția de a fi open-geo-spațială, cu acces fără să plătesc. Ea revinde un soft specializat al firmei Esri și obligă Primăria să facă abonament cu această firmă ca să realizeze ținerea la zi a acestei aplicații, ceea ce ar putea să facă salariații Primăriei”, a spus Mocanu.

Liderul grupului PSD din CL Suceava a adăugat că se putea achiziționa direct aplicația de la firma producătoare și că ceea ce se întâmplă acum este un caz „mini Microsoft”.

El a adăugat că după ce a verificat Registrul Spațiilor Verzi a constatat mai multe surprize.

„Stadionul, Parcul din Areni și Parcul Șahiștilor sunt la grămadă”, a spus Mocanu arătând că stadionul este spațiu verde cu tribune, cu piste, Parcul din Areni este spațiu verde cu tot cu statuia aruncătorului iar la parcul Șahiștilor este tot spațiu verde, dar și că tot betonul din skate-parc ar fi spațiu verde.

Mai mult, pe acest plan în zona Iulius Mall este fabrica IFA și pe același plan nu este inclus niciun magazin Lidl din municipiu.

El a mai arătat că spațiul verde ce urmează să fie cadastrat nu este deliminat, terenul nu este separat după listele de inventariere și că sunt incluse în domeniul public și parcele cu care sunt întabulați proprietari particulari și că nu există informații de detaliu privind vegetația existent, speciile, numărul și tipul de arbori, indici cantitativi și indici calitativi și că doar parcul central, preluat dintr-o lucrare mai veche, când s-a reamenajat, are astfel de date.

„Avem un simulacru al spațiilor verzi, un melanj de date eronate, incomplete, false și, mai mult, falsificate cu intenție”, a spus Mocanu adăugând că scopul este ca să se îndeplinească norma europeană de spațiu verde pe cap de locuitor care să permită să se mai taie, câte o bucățică, de spațiu verde.

El a subliniat că a constatat cu surprindere că raportul privind structura spațiilor verzi, suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este calculat cu o precizie foarte mare, la  26,88314445 mp/locuitor, norma fiind făcută prin modificarea deîmpărțitului cu falsuri și micșorarea împărțitorului alegând numărul de locuitori cel mai mic, respectiv la 92.121 dat de recensământ deși la evidența populației sunt peste 115.000 de suceveni înregsitrați.

Mocanu a concluzionat că în acest caz se poate vorbi de fals intelectual, deturnare de fonduri, uz de fals și escrocherie.

Liderul grupului PSD a anunțat  că va prezenta toate aceste aspecte în ședința Consiliului Local Suceava, iar consilierii locali PSD nu vor participa la votul privind aprobarea Registrului Spațiilor Verzi subliniind că și dacă ar vota împotrivă ar cauționa conducerea Primăriei Suceava că a realizat legal această acțiune.

El consideră că este periculos pentru orice consilier local, indiferent de coloratura lui politică, să semneze și să aprobe un asemenea proiect atâta timp cât printr-o verificare neavizată se vede toată această improvizație.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de