Comunitatea Polonă din județul Suceava nu-și uită tradițiile: Întâlnirea de Paște


Intră acum și în grupul de

„Bucurați-vă! Nu vă temeți! Mergeți și dați de știre fraților mei că mă vor vedea” (cf. Mt 28,10). Iar fiecăruia dintre noi, Isus înviat ne spune: „Am fost mort și, iată, sunt viu în vecii vecilor și am cheile morții și ale iadului” (Ap 1,18).

Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. Isus, cel care a murit pe cruce pentru păcatele oamenilor a Înviat! El a biruit păcatul și moartea pentru a ne salva pe noi. A murit pentru păcatele noastre și a Înviat pentru ca noi, păcătoșii, să fim mântuiți.

În acest an credincioșii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 1 aprilie, iar cei ortodocși pe 8 aprilie.

Cu această ocazie polonezii din Bucovina s-au întâlnit pe 2 aprilie la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a se împărți cu oul sfințit. Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche, de secole, pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit.

Tradiția spune că bucatele se sfințesc în Sâmbăta Mare, iar toată lumea postește până la întoarcerea de la slujba de Înviere. La întoarcerea de la biserică, după ce familia s-a reunit, persoana cea mai în vârstă sau capul familiei dă tonul la masă, nu înainte să se împartă cu oul sfințit. Oul roşu a devenit simbol al creaţiei şi învierii, prin exemplul Mântuitorului nostru Isus Cristos, culoarea roşie însemnând sângele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi şi pentru mântuire, dar şi simbolul văzut al învierii morţilor.

Legenda spune că Maria Magdalena s-ar fi înfăţişat împăratului Tiberiu cu un ou roşu şi i-ar fi spus acestuia „Cristos a înviat!”, conform unor specialişti, acesta fiind şi motivul introducerii ouălor roşii în tradiţia sărbătorii Paştelui. Alţii consideră că în lipsa unui izvor clar, obiceiul oului roşu a fost asimilat de către Biserică fiindu-i dedicat chiar o rânduială specială la slujba din Duminica Paştelui, când este citită rugăciunea de binecuvântare a alimentelor.

Astfel, în a doua zi de Paște, Uniunea Polonezilor din România a organizat Împărțirea cu oul sfințit. Evenimentul a reunit peste 300 de membri ai comunităților de polonezi din Suceava, Gura Humorului, Moara, Siret, Cacica, Poiana Micului, Păltinoasa și Solonețu Nou. În deschidere, președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, împreună cu soția sa, Victoria Longher, deputat din partea minorității polone i-au salutat pe cei prezenți, le-au mulțumit pentru participarea la această frumoasă tradiție poloneză și au urat tuturor participanților Paște fericit!. La eveniment au participat și preoții decanatului de Bucovina în frunte cu E.S. pr. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina şi preotul Ionuț Paul Strejc – reprezentant al Vaticanului. ES Aurel Percă și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul comunității poloneze din Bucovina care păstrează cu sfințenie tradițiile înaintașilor săi. El a binecuvântat alimentele și pe cei prezenți prin mijlocirea Sf. Ioan Paul al II-lea care a plecat la Domnul pe 2 aprilie 2005.

„Papa Wojtyła care a condus biserica cu atâta înțelepciune a fost chemat la Domnul și ne bucurăm că așa repede a ajuns la cinstea altarelor, încât astăzi putem să-i cerem mijlocirea. Cu siguranță se bucură din cer știind că noi facem aici o sărbătoare” – a spus ES Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. De asemenea, a transmis salutările ES Petru Gherghel, episcop de Iași și a precizat că el este în comuniune de la distanță cu polonezii din România și că le este mereu alături. După rugăciune și sfințirea ouălor președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher, împreună cu soția sa, Victoria Longher, au împărțit cu cei prezenți oul sfințit urându-și pace, bucurie și sănătate.

 


Intră acum și în grupul de