Autoritatile locale pun preturi mari pe cabinetele medicale primite „cadou” de la Ministerul Sanatatii


Intră acum și în grupul de

Preturile mari stabilite pentru vânzarea cabinetelor medicilor, care în municipiul Suceava ajung si la 1.000euro/mp a creat nemultumiri, cu atât mai mult cu cât spune directorul ASP Suceava, Alexandru Lazareanu, autoritatile locale „au primit cadou” de la Ministerul Sanatatii spatiile în care functioneaza cabinetele si nu au facut nici o investitie. În urma polemicilor aparute în ultima perioada, seful interimar al ASP Suceava, dr. Alexandru Lazareanu, a reluat marti problema pretului de vânzare al cabinetelor medicale din judet, în contextul în care, pe acelasi subiect,  primarul Sucevei, Ion Lungu, a fost de parere ca “nu poate dicta administratiei locale ce sa faca”.

Alexandru Lazareanu a tinut sa precizeze ca doreste doar sa atraga atentia în privinta acestei probleme în care nu este implicata institutia pe  care o conduce, ci doar medicii si Primaria. „Nu ma amestec în activitatea primariei, am comunicat doar ce mi-a spus reprezentantul ASP în Comisia de vânzare a cabinetelor. Domnul primar, daca era de buna credinta, ar fi aplicat de anul trecut Legea 236. Însa s-a tergiversat vânzarea dupa Legea 236 pâna a devenit neconstitutionala. Am informatii ca s-au facut si interventii din partea autoritatilor locale sucevene pentru neaplicarea ei în 2007”,  a mentionat Alexandru Lazareanu, precizând ca la vremea respectiva facea parte din comisia de evaluare si pentru ca insista în privinta vânzarii spatiilor, la presiunea primarului Lungu, directorul ASP de atunci, Alexandru Paziuc, l-a schimbat din comisie.

Precizam ca potrivit Legii 236, dupa evaluare, spatiile cabinetelor se vindeau cu cca 40euro/mp, toate cabinetele din municipiul Vatra Dornei fiind vândute medicilor anul trecut, la fel si cabinetul din localitatea Mihoveni si alte câteva din judet, unde comunitatea locala a aratat interes fata de actul medical.
 
Directorul ASP considera ca pretul de circa 1000 de euro pe metru patrat la care au fost evaluate unele cabinete din zone precum centrul Sucevei, pret ce nu include si finisajele interioare facute de medici, sunt “excesiv de mari” si ca nu ar trebui sa fie percepute preturi diferite la cabinete, în functie de zona, având în vedere ca serviciile pe care le ofera medicii “sunt unitare”. „Mi se pare echitabil ca aceste preturi sa fie aceleasi. Apoi, trebuie sa se tina cont ca aceasta nu au activitate comerciala. Autoritatile locale au primit cadou de la Ministerul Sanatatii aceste spatii si nu au investit niciun leu, ori acum, 1000 de euro mi se pare exagerat. Atrag atentia ca, în acest context, marea majoritate a medicilor nu vor cumpara cabinetele si, în acest caz, autoritatile locale vor fi acelea care trebuie sa le aduca la o stare igienico-sanitara corespunzatoare, altfel vor fi închise. Nu doresc sa închid nici cabinete, nici scoli, dar daca nu ne vom ocupa de asta, vom avea boli. Nu vorbim de circuitele ce trebuie respectate de cabinete, caci multe dintre ele sunt în cladiri construite de mult, dar despre respectarea conditiilor igienico-sanitare trebuie sa vorbim. Nu este posibil ca un cabinet sa arate mai rau ca un butic ”, a afirmat Alexandru Lazareanu.

În decurs de o saptamâna, este a doua interventie a directorului ASP pe tema vânzarii cabinetelor medicale, dupa ce evaluatorul stabilit de Primarie a facut o prima prezentare a preturilor cu care a evaluat cabinete din municipiul Suceava. Din comisie face parte dr. Liliana Gradinariu, din cadrul ASP Suceava, care a informat conducerea ASP ca unele preturi ajung la 1000 de euro mp. Primarul Ion Lungu a replicat atunci ca “nu vom umfla  sub nicio forma aceste evaluari, dar, în acelasi timp, va fi respectat pretul corect al pietei”.

Alexandru Lazareanu a mai precizat ca, în cazul în care cabinetele vor fi vândute la asemenea sume, pretul se va regasi în taxele pentru diferite tipuri de  consultatii.

„Sanatatea nu aduce voturi, dar poate duce la pierderea de voturi”, a conchis seful ASP Suceava.
 


Intră acum și în grupul de