Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la Suceava, anunță că va fi prag de la care evaziunea fiscală va fi faptă penală: Nu e scopul nostru să trimitem în pușcărie acei oameni de afaceri, ci să recuperăm prejudiciul. El a anunțat că se lucrează la „ultima modificare” a Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală


Intră acum și în grupul de

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a declarat, vineri, la Suceava, că, în prezent, se lucrează la modificarea Codului Fiscal și al Codului de Procedură Fiscală în sensul simplificării acestora, dar că se va modifica și legislația în domeniul combaterii evaziunii fiscale astfel  încât statul să recupereze prejudiciul și nu de a trimite la închisoare oamenii de afaceri.

Teodorovici a spus într-o conferință de presă că la Ministerul de Finanțe sunt analizate  Codul Fiscal și cel de procedură fiscală.

„Am trimis deja scrisori către toate structurile reprezentative care să ne sprijine în acest proces. Pentru a simplifica. Se analizează articol cu articol și se va face propunerea”, a spus ministrul.

El a menționat că toată lumea va fi consultată și că în a doua parte a anului vrea să se închidă acest proces de consultare publică.

„Să fie o ultimă modificare pe cele două coduri, fiscal și de procedură fiscală, ca de la 1 ianuarie 2019 să închidem discuția de modificare a acestor două acte foarte importante pentru economie și lumea  să aibă acea predictibilitate pe care o vrem cu toții”, a spus Teodorovici.

El a mai anunțat că a doua modificare esențială este în zona de prevenire și combatere a evaziunii fiscale. Legea 241 și modificările din Codul penal.

„Va fi un grup de lucru la Ministerul de Finanțe cu alte instituții ale statului cu atribuții pe această zonă, ca la final de iunie, cel târziu iulie să avem foarte clare modificările  care trebuie aduse pentru că sunt foarte multe modificări. Vom avea foarte multe exemple din practica europeană”, a spus ministrul.

El a precizat că se va prelua prevederile respective de la statele care au cea mai mare experiență  și vor fi aplicate la nivel național acele practici.

„Nu stăm să inventăm tocmai pentru a evita eventualele comentarii care sunt convins că vor fi din toate zonele și în special pe zone care nu reprezintă scopul nostru de schimbare a acestei legislații”, a menționat Teodorovici.

El a explicat că statul dorește recuperarea prejudiciilor și nu trimiterea oamenilor de afaceri în închisoare.

„Nu ne dorim, ca Minister de Finanțe, nu e scopul nostru, ca în cazul în care se constată o abatare de la lege să trimitem în pușcărie acei oameni de afaceri. Nu. Eu trebuie să recuperez, ca stat, pentru că asta spune legea, acel prejudiciu. Că acea persoană care recunoaște, plătește acea sumă plus penalități, va avea poate interzis dreptul de a fi administrator, de a avea anumite activități în zona economică, asta este altceva. Dar nu este acela scopul de a trimite omul în pușcărie, cum este din păcate astăzi”, a spus ministrul.

El a menționat că acum sunt peste 2700 de dosare de sesizări trimise către parchete care zac de ani de zile fără o soluție timp în care  nu se poate recupera absolut nimic, se degradează eventualele bunuri, dispar firmele în diferite moduri, economia are de suferit, locuri de muncă sunt pierdute, iar banii nu sunt recuperați.

„Numai efecte negative pentru că cineva dorește să nu reducă fapta penală. Va trebui să schimbăm legislația ca pe viitor să fie acestă abordare coerentă și europeană, iar ce este pe trecut să tranșăm într-un fel sau altul, să pot recupera ca stat să pot emite decizii de impunere”, a spus Teodorovici.

El a mai arătat că, pe viitor,  formularea „poate” din legislația națională trebuie să dispară pentru că este periculoasă fiind interpretată.

„În România acest „poate să” este periculos, iar dacă pui „poate să” atunci să nu mai lăsăm persoane detașate dintr-o altă structură să facă acest lucru și să facă structura care, conform legii, are obligația să o facă, ANAF sau Antifrauda. Sau putem crea un consiliu de mediere din oameni de la Finanțe și ANAF care să stabilească de la caz la caz care este direcția”, a adăugat ministrul.

El a subliniat că în acest domeniu autoritățile fiscale se inspiră din practica europeană și nu fac altceva decât ceea ce fac statele avansate.

Potrivit ministrului în momentul în care un procuror detașat la o structură a Fiscului decide transmiterea unui dosar la parchete este un lucru care este în afara legii, fiind un conflict de interese.

El a mai anunțat că și detașările vor înceta.

„Detașările vor înceta. Ca să fie și mai clar mesajul”, a transmis Teodorovici, făcând referire la faptul că în structurile finanțelor sunt detașate persoane din alte structuri.

El a explicat că e foarte important ca funcționarii din ANAF să-și asume răspunderea și să nu mai facă sesizări la parchete de teamă să nu greșească.

Totodată, Eugen Teodorovici a anunțat că la faptele de evaziune fiscală va fi introdus prag până la care nu este considerată faptă penală.

„Până la o anumită sumă, nu este faptă penală. Este practică europeană astăzi. Vom face pragul exact ca în alte țări”, a spus ministrul.

El a menționat că România va fi mai atractivă pentru investitori după aceste modificări.

„Noi, din păcate, am distrus foarte multe firme. Această abordare a închis foarte multe firme”, a spus Teodorovici făcând referire la situația actuală.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de