Ministrul Finanțelor susține că primăriile sucevene care s-au împrumutat pentru proiectul Utilități și Mediu și nu au beneficiat de investiții au fost înșelate de conducerea de atunci a Consiliului Județean. El recomandă acestora să se împrumute din Trezorerie pentru că statul nu are voie să preia creditul


Intră acum și în grupul de

Ministrul Finanțelor, Eurgen Orlando Teodorovici, a declarat, vineri, la Suceava, că va face publică întreaga situație generată de proiectul județean „Suceava-Utilități și Mediu la standarde europene” pentru a nu fi interpretări diferite, subliniind că statul nu are cum să preia creditul angajat pentru construcția conductelor magistrale și care au fost preluate gratuit de Transgaz.

El a spus că situația s-a analizat și că s-a discutat și în comisia de buget-finanțe a Parlamentului la dezbaterea unei propuneri legislative.

Ministrul a spus că Guvernul a dat o ordonanță de urgență care permite împrumuturi în Trezorerie și pentru astfel de situații, la costuri avantajoase, pentru că statul nu poate el să preia acest credit.

„Statul nu are voie să mai preia”, a spus Teodorovici.

El a arătat că atunci când s-a luat creditul, în 2004, în anexa către bancă sunt incluse primăria și suma împrumutată, și nu s-a prevăzut să fie incluse primăria, suma și obiectivul care trebuia făcut din împrumut.

„Săracii oameni de la primării au fost, practic, înșelați, că asta a fost”, a spus Teodorovici.

El susține că acel contract trebuia să fie clar:„Mie îmi faci rețeaua cutare, conducta, investiția X. La unii s-a făcut, la alții nu s-a făcut. Cine trebuia să urmărească partea de contract în sine, nu  de finanțare, ci de investiție?” a întreabat ministrul.

Teodorovici a subliniat că statul nu este obligat să preia acest credit.

„Nu scrie nicăieri că statul preia la sine această povară fiscală. Dacă era această prevedere, statul nu are o problemă să găsească, chiar o soluție temporară, la problema aceasta numai că povara fiscală nu poate să o preia statul” a declarat ministrul.

El a reiterat că Primăriile pot să primească împrumuturi din Trezorerie pentru a achita ratele la credit.

Teodorovici a mai declarat că va face publică o informare cu toată speța pe acest proiect.

Totodată, ministrul a anunțat că va cere o situație generală din țară privind investițiile făcute cu bani publici și care au fost transferate diverșilor operatori care au și o componentă privată pentru că nu este o situație normală.

„Vreau să știu foarte clar, din 2007 și până în prezent, care sunt acele investiții făcute de primării, de operatorii de apă, din banii publici și transferate unui operator care are în componența sa și parte privată. Vreau să am pe fiecare UAT în parte situația pentru că nu e normal ca un privat să primească finanțare publică”, a spus ministrul.

Județul Suceava a plătit până acum 88,6 milioane de euro pentru creditul de 86,3 milioane de euro angajat pentru proiectul Utilități și Mediu și mai are de plătit încă 54,7 milioane de euro și dobânzi.

Cele 61 de primării din judeţul Suceava beneficiare ale proiectului de utilităţi au început din 2009 să achite dobânzile la credit, care se plătesc semestrial, fiecare tranşă fiind de aproximativ 3,2 milioane de euro, ceea ce a afectat bugetele acestor localităţi mai ales în condiţiile în care sumele de bani investite nu pot fi recuperate din cauză că o parte din investiţii nu sunt funcţionale.

Proiectul judeţean de utilităţi prevedea că creditul angajat să fie achitat din exploatarea investiţiilor, dar s-a înregistrat un blocaj prin întârzierea finalizării lucrărilor şi de punere în funcţiune a sistemelor de termoficare şi a reţelelor de gaze naturale prevăzute.

 

Pentru realizarea investiţiilor în cadrul proiectului judeţean de utilităţi, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut în 2004 un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.(N.B.)


Intră acum și în grupul de