Limbaj de cartier: „țăcănitul” Nechifor nu vrea gunoaie la Fălticeni


Intră acum și în grupul de

Deputatul PD-L de Suceava, Romică Andreica, a respins luni, în cadrul unei conferințe de presă, „explicațiile utopice ale unui țăcănit”, făcând referire la eurodeputatul PSD Cătălin Nechifor, care a solicitat Comisiei Europene prelungirea, cu un an, a  funcționării gropilor de gunoi a orașelor Suceava, Vatra Dornei și Siret, până la înființarea celor două depozite ecologice din județ. Andreica a declarat că s-a renunțat la ideea transferului deșeurilor de la Suceava la Fălticeni. „În ceea ce privește transferul gunoaielor, acesta nu se va întâmpla”, a spus deputatul democrat-liberal. El a arătat că „nu se va duce gunoi de la Suceava la Fălticeni” , gunoaiele din Fălticeni urmând a fi transferate la depozitul ecologic de deșeuri, ce va fi construit în apropierea municipiului Suceava. Andreica nu a explicat ce se va întâmpla însă de la 1 ianuarie 2009, când groapa de gunoi a municipiului Suceava va fi închisă.

 

În replică,  eurodeputatul PSD Cătălin Nechifor, a declarat că, va merge până la capăt în ceea ce privește evitarea unui dezastru ecologic determinat de situația legată de managementul deșeurilor din județ. „În chestiuni atât de grave și serioase chiar sunt țăcănit și merg până la capăt”, a afirmat Nechifor. El a cerut deputatului PD-L Romică Andreica, președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, primarilor din Suceava și Fălticeni, Ion Lungu și Vasile Tofan, să-l sprijine în încercarea de a obține din partea CE prelungirea de funcționare a gropii de gunoi de la Suceava.
Europarlamentarul PSD Cătălin Nechifor a transmis, miercuri, o scrisoare Comisiei Europene, solicitând prelungirea cu un an a funcționării gropilor de gunoi ale orașelor Suceava, Vatra Dornei și Siret, pe motiv că închiderea, prevăzută în Acordul de Mediu, va crea probleme de mediu mai mari.  Nechifor a explicat că, în condițiile în care groapa de gunoi de la Fălticeni va fi închisă în anul 2010, intenția autorităților locale este de a depozita aici gunoiul produs în alte localități ale județului, inclusiv municipiul reședință de județ.  El subliniază că, astfel, gunoiul produs în cele trei orașe va trebui transportat în condiții care nu oferă nici măcar un grad minim de securitate din perspectiva mediului înconjurător și a vieții locuitorilor, urmând ca municipiul Fălticeni, care are circa 30.000 de locuitori, să fie cel mai afectat în urma preluării zilnice a unei cantități de cinci ori mai mare decât cea pe care o primește în prezent.

La rândul său, primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat luni că nu va mai colabora cu municipalitatea din Fălticeni în ceea ce privește depozitarea deșeurilor din Suceava, arătând că urmează să fie găsită o altă soluție. El a spus că în condițiile în care a fost elaborat master planul de gestionare a deșeurilor din județ urmează ca în prima ședință a CL Suceava să propună înființarea unei rampe de transfer a deșeurilor și a unui complex de reciclare.
 


Intră acum și în grupul de