Proiect european de 10,9 milioane de lei pentru un Centru de Excelență la Spitalul de Urgență Suceava. Circa 300 de profesioniști din Suceava vor fi instruiți prin acest proiect, dar și aproape 600 din alte județe, iar din grupul-țintă 30 vor fi specializați în Italia


Intră acum și în grupul de

Conducerea Spitalului .Judeţean Suceava a lansat, luni, proiectul „Centru de excelenţă pentru instruirea personalului medical implicat în implementarea programelor prioritare de sănătate în context transnaţional inovativ”.

Directorul medical al SJU Suceava, Doina Ganea, a declarat că valoarea totală a proiectului este de 10,913 milioane de lei, din care 9,2 milioane de lei sunt fonduri europene, iar restul reprezintă contribuția proprie a spitalului.

Acest proiect care ar urma să se desfășoare pe parcursul a 36 de luni, până în 2021 va fi realizat parteneriat cu Consorzio Italiano per la Ricerca în Medicina din Italia, managerul proiectului fiind ing. Dana Ostafei, din cadrul SJU Suceava.

 

Proeictul își propune îmbunătăţirea nivelului de competenţe pentru un număr de 870 de profesionişti implicaţi în domeniile prioritare de sănătate, pentru a asigura creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate în domeniul asistenţei medicale, din care 90 de persoane din regiunea București-Ilfov, iar restul 780 de persoane din regiunile mai puțin dezvoltare din România, în principal din regiunea Nord Est.

Reprezentantul consorțiului italian în România, Dana Măntărău, a declarat că din grupul ţintă vor face parte circa 300 de persoane din județul Suceava, iar restul din regiune și din regiunea București-Ilfov.

Dintre cele 870 de persoane, un număr de 30 de persoane ar urma să fie formate profesional în Italia.

Participanţii  vor  asista  la  seminarii,  workshopuri  şi  schimburi de experiență naționale și internaționale, „cu scopul de a identifica, promova și transpune în context românesc cele mai bune practici din ariile selectate” și vor participa la mai multe cursuri de formare EMC, în România şi în Italia, aferente domeniilor precum sănătatea femeii şi copilului, boli netransmisibile majore, boli transmisibile, sănătate mintală, boli rare , inclusiv genetica medicală.

Măntărău a explicat că sunt eligibili să facă parte din grupul țintă doar angajații spitalelor publice, cât și medicii de familie.

Proiectul presupune și realizarea unor evaluări, efectuate în baza unor chestionare, pentru a se evalua locul pe care se plasează Spitalul de Urgență Suceava în raport cu standardele europene în domeniu.

Măntărău a explicat că pentru intrarea în următoarea etapă a proiectului se așteaptă ca Guvernul să adopte regulamentul de derulare a proiectelor de acest tip.(N.B.)


Intră acum și în grupul de