Aplicația „Termica, în flăcări !”


Intră acum și în grupul de

SC TERMICA SA Suceava a fost, marți dimineață, scena unei ample desfășurări de forțe, în timpul unei aplicații tactice de cooperare. Potrivit scenariului intervenției, la orele 10.00, dispeceratul I.S.U. „Bucovina” al județului Suceava a fost anunțat de izbucnirea unui incendiu la S.C. „Termica” S.A. – respectiv la rezervorul de ulei circuit răcire lagăre grup energetic  nr. 2 (de 50 MW ),   sala mașini, datorită unei fisuri la conducta de transport a uleiului pentru răcire și a contactului acestuia cu conductele de transport a aburului (având temperatură ridicată).

Incendiul a fost observat la orele 09.55, de un lucrător, în urma intrării în funcțiune a sistemului automat de avertizare  și semnalizare în camera de comandă a obiectivului. Datorită incendiului produs a fost suprasolicitată instalația electrică rezultând producerea altui incendiu în subsolul obiectivului la instalația de cabluri cota – 4.00 m.  Imediat au fost alarmată conducerea obiectivului, personalul de pe locul de muncă, I.S.U. „Bucovina” al județului Suceava.

De la dispeceratul I.S.U. a fost pus în aplicare Planul de acțiune și cooperare cu celelalte forțe ale Sistemului Județean pentru Managementul Situațiilor de Urgență, zona Suceava. În zonă s-au deplasat Gărzile nr. 1 și 2 ale Detașamentului de pompieri Suceava și s-a  solicitat sprijinul  IPJ Suceava, I.J. Jandarmi Suceava, Agenția de Protecție a Mediului, Garda de Mediu, Poliția Comunitară Suceava, Societatea Națională de Cruce Roșie – reprezentanța Suceava. De asemenea, la fața locului a ajuns și președintele C.L.S.U. a municipiului Suceava, primarul Ion Lungu.

După executarea recunoașterilor, șeful Gărzii de Intervenție a constatat că  incendiul se propagă cu viteză la grupul energetic nr. 1 (de 50 MW ), pe verticală și orizontală. Din primele informații rezultă că există o echipă de electricieni – doi muncitori și un șef de echipă, care în momentul producerii incendiului executau verificări la instalația electrică, surprinsă în perimetrul incendiului, în subsolul de cabluri la cota – 4 m, existând pericolul intoxicării cu fum datorită cantității mari de mase plastice ce constituie învelitoarea conductorilor electrici, și producerea de victime omenești.

Potrivit scenariului, în zona de depozitare a combustibililor se execută operațiunea de transvazare a păcurei din vagoanele CFR în rezervorul de 5000 mc. Datorită condițiilor de temperatură scăzută s-a luat hotărârea de încălzire a vagoanelor și rezervorului de păcură cu abur. Datorită unei fisuri a conductei de abur din rezervorul de 5000 mc acesta s-a supraîncălzit și a explodat iar cantitate de păcură din rezervor s-a deversat. Operatorii care executau transvazarea păcurei nu au respectat regulile de protecția muncii și nu au legat la masă instalația ceea ce a determinat acumularea de curenți statici care odată cu explozia rezervorului s-au descărcat producând un arc electric și aprinzând păcura supraîncălzită. Incendiul produs s-a dezvoltat cu repeziciune producând panică în rândul salariaților. Incendiul s-a  extins și la vagonul cisternă care a început să ardă degajând un nor dens de fum. Acesta se deplasează pe direcția sud-est și intoxică 5 persoane care se aflau la pescuit în apropierea operatorului economic S.C. „Termica” S.A. Cantitatea de 5000 mc de păcură s-a scurs în afara amplasamentului poluând solul și râul Suceava prin infiltrarea în pânza freatică.

Pe timpul operațiunilor de intervenție, datorită angrenării unui număr mare de forțe și mijloace necesare intervenției la sensul giratoriu din zona Bazarului Suceava a fost creat un ambuteiaj și datorită neatenției în trafic a unui conducător auto, autocamionul pe care îl conducea a acroșat un autobuz pentru transport călători aparținând Primăriei Suceava. În urma producerii accidentului autobuzul a intrat frontal într-un stâlp de iluminat public de pe marginea drumului, producându-se un număr mare de victime în rândul călătorilor, patru dintre ei fiind încarcerați și  existând pericolul de explozie și incendiere a autovehiculelor în cauză.

Întreaga aplicație a decurs fără incidente.

 


Intră acum și în grupul de