Certificatele Deutsches SprachDiplom(DSD), înmânate elevilor Colegiului Național „Petru Rareș” în prezența ambasadorului Germaniei la București, Cord Meier-Klodt


Intră acum și în grupul de

Cei 59 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a şi 26 de absolvenţi ai clasei a XII-a de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava au primit, vineri, certificatele de atestare a cunoştinţelor de limbă germană Deutsches SprachDiplom(DSD) I şi II în cadrul unei ceromonii organizate la instituţia de învăţământ suceveană, la care au participat profesorii de limba germană, conducerea colegiului, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Bucovina, Antonia- Maria Gheorghiu, precum şi ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Excelenţa sa Cord Meier-Klodt şi şeful Secţiei Economice şi Comerciale din cadrul ambasadei, Swantje Kortmeyer.

Directorul Colegiului Naţional “Petru Rareş” Suceava, profesoara Daniela Dungeanu, a declarat că la festivitate sunt prezenţi alături de absolvenţi ai clasei a XII-a şi elevi ai claselor a VII-a şi a VIII-a.

“Mă bucur că şi ei sunt alături de noi, pentru că văd că deşi drumul într-o clasă bilingvă de germană este foarte greu, satisfacţia colegilor pe care o vor citi pe faţa absolvenţilor de clasa a XII-a este poate una dintre cele mai mari recompense, pe lângă diploma pe care, eventual, o primesc”, a spus profesoara Daniela Dungeanu care le-a urat succes absolvenţilor de liceu la Examenul Naţional de Bacalaureat şi la admiterea la facultate, dar şi absolvenţilor de clasa a VIII-a la Evaluarea Naţională şi la admiterea în liceu.

 

Excelenţa Sa, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Cord Meier-Klodt, a declarat că este extrem de bucuros să participe la acest eveniment, felicitându-i pe elevii suceveni pentru performanţele obţinute.

“Şcoala dumneavoastră are la noi, la Bucureşti, o reputaţie mare”, a spus ambasadorul Republicii Federale Germania, adăugând că a auzit multe lucruri bune, în special cele referitoare la învăţământul în limba germană şi a subliniat că acest colegiu este una dintre cele mai bune unităţi de învăţământ din România.

“Se înţelege de la sine că şi voi vorbiţi în germană despre asta.Din punctul meu de vedere, limbile sunt poate cheia principală pentru succes, în general, dar şi pentru succesul profesional”, a subliniat ambasadorul german.

Vorbind în limba română, diplomatul german le-a spus elevilor că a intrat în serviciul diplomatic cu ajutorul limbilor străine, în primul rând cu ajutorul limbii franceze, care a jucat un rol important în cursul vieţii sale profesionale, dar şi a limbii ruse.

 “Vizita de azi are scopul de a vă  felicita pe voi, elevii, pentru succesul pe care l-aţi avut până acum şi ca să vă urez, în continuare, un drum bun în profesia voastră. Mă adresez mai întâi elevilor de clasa a VII-a şi a VIII-a, care au absolvit cu succes examenul de nivel A2, şi sunt convins că, dacă o veţi ţine mai departe tot aşa, veţi ajunge cu succes să absolviţi şi examenele de nivel mai avansat, DSD II, la această şcoală. Diploma DSD este pentru voi, toţi, cheia pentru un studiu atât în ţară, cât şi în Germania şi peste tot în Europa şi, totodată, este o cheie de succes pentru viitoarea voastră carieră”, a declarat Excelenţa Sa, Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania arătând că pentru elevi este important ca examenul DSD să fie absolvit „la timp”.

El a menţionat că primirea acestor diplome este rezultatul muncii lor şi reprezintă un mare succes pentru parcursul şcolar al elevilor.

 

“O fostă directoare a Institutului Goethe a spus odată un mare adevăr, şi anume că engleza este o necesitate, o nevoie, pe când germana este un plus. De aceea, când vorbim despre limbi străine, nu vorbim despre  fie, fie, ci atât, cât şi. Categoric sunt de acord şi pledez pentru conceptul că engleza este o necesitate, dar franceza, germana, româna sunt un plus”, a subliniat Cord Meier-Klodt.

El a mai spus că prima sarcină a unui ambasador sau diplomat german este să întreţină şi să cultive relaţiile dintre statul român şi cel german precizând că o a doua sarcină o reprezintă menţinerea unei Europe unite prin colaborarea dintre state, mai ales în această perioadă, “când ne confruntăm cu numeroase crize”.

 

„Considerăm că menţinerea unei Europe unite este un scop de-al nostru, iar voi, cu cunoştinţele pe care le aveţi de limbi străine,  veţi fi cu adevărat cetăţeni europeni, în întregul, de fapt. O artistă germană a spus odată că orice dar, orice talent pe care îl avem, este o sarcină. Prin pregătirea voastră la şcoală sunteţi cu adevărat apţi să deveniţi cetăţeni europeni şi astfel să contribuiţi la această sarcină”, a menţionat diplomatul german.

 

De menţionat este că elevii au fost pregătiţi în vederea susţinerii examenului DSD I(nivel A2/B1) şi DSD II(nivel B2/C1) de către profesorii Anca Zaharia, Ramona Greciuc şi Mihai Crudu.

Profesoara Anca Zaharia a declarat că numărul elevilor care susţin examenul DSD este în creştere de la an la an.

“Până acum aveam dreptul să organizăm examenul doar pentru DSD II, iar din anul şcolar 2013-2014 ni s-a acordat dreptul de a organiza şi DSD I şi, de anul trecut,  putem organiza şi acest Auf den Weg Zum DSD I, care se adresează, în special, copiilor de gimnaziu, astfel încât ei îşi pot echivala, la sfârşitul clasei a VIII-a, cu această diplomă, probele de verificare a cunoştinţelor de limbă germană modernă pentru examenul de admitere în liceu la clasele bilingve”, a spus profesoara Anca Zaharia apreciind, totodată, şi interesul tot mai mare al elevilor de liceu pentru studierea limbii germane şi obţinerea acestor diplome.

Ea a mai spus că  trei liceeni din Rădăuţi au primit în cadrul aceleiaşi festivităţi de la Suceava diplome DSD.

Festivitatea de acordare a certificatelor DSD a inclus şi câteva momente artistice susţinute de elevii colegiului sucevean.

(Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de