Băișanu: Referendumul privind termoficarea trebuie să vizeze acordarea „ultimei subvenții” cu care sucevenii să-și cumpere centrale termice individuale. Cei care au centrale vor fi scutiți de taxe până la acoperirea investiției


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a declarat, miercuri, că primarul Sucevei, Ion Lungu, a ajuns, după doi ani, la propunerea sa, cea de organizare a unui referendum prin care sucevenii să se pronunțe dacă doresc menținerea sistemului centralizat de termoficare.

„Nu știu cum se face, dar văd că propuneri ale mele sunt preluate, după doi ani, de primarul Ion Lungu. Preluarea Parcului Șipote a fost o idee pe care eu am lansat-o și am modificat legislația pentru înființarea pădurilor-parc și apoi a venit și Ion Lungu să susțină proiectul, iar referendumul privind termoficarea l-am propus în 2016, dar ideea a fost atunci respinsă”, a declarat Băișanu pentru News Bucovina.

El a spus că în ceea ce privește parcul Șipote lucrurile sunt pe drumul cel bun, proiectul fiind în Camera Deputaților, iar în ceea ce privește termoficare trebuie organizat un referendum pentru acordarea unei “ultime subvenţii” prin achiziţionare de centrale termice individuale tuturor locuitorilor și scutirea de la plata taxelor locale pentru cei care au deja astfel de centrale până la acoperirea investiției.

Băișanu susține că în municipiul Suceava actuala situaţie nu este normală întrucât se poate vorbi de două sisteme de încălzire, ambele private, unul fiind cel centralizat pentru 19.000 de locuinţe, iar celălalt format din toţi sucevenii care au centrale proprii care sunt 21.000.

“Sucevenii care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat susţin, din taxele lor, subvenţia pentru încălzirea ceilorlalţi”, arată Băişanu care a adăugat că există un comportament discriminatoriu al Primăriei Suceava faţă de cetățenii care au centrale proprii.

Potrivit lui Băişanu, în ultimii 10 ani s-au făcut în sistemul centralizat de termoficare investiţii din bani publici de peste 75 de milioane de euro, dar şi că din cei 52 km de reţea primară şi 413 km de reţea secundară, doar 35 la sută au fost înlocuiţi, restul fiind învechite, costurile pentru reabilitarea întregului sistem fiind de circa 120 de milioane de euro.

Alexandru Băișanu a subliniat că şi în condiţiile în care vor exista centrale termice individuale, persoanele vulnerabile vor fi subvenţionate în continuare conform legislaţiei în vigoare.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a anunțat, miercuri, în conferința săptămânală de presă, că ar trebui organizat un referendum privind continuarea funcționării sistemului centralizat de termoficare în Suceava ”din punct de vedere al echității”, în condițiile în care aproape jumătate dintre cetățenii orașului sunt branșați la sistemul centralizat, iar ceilalți, peste 50 % au sisteme proprii de încălzire.(T.B.)

 


Intră acum și în grupul de