ANRE a aprobat majorarea cu 15% a prețului de producție a gigacaloriei la Suceava


Intră acum și în grupul de

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a avizat creșterea cu 15 la sută a prețului de producție a gigacaloriei livrate populației municipiului Suceava, astfel încât costul acesteia va fi mai mare cu 23 de lei. Anunțul a fost făcut joi de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a spus într-o conferință de presă că prețul total de producție al gigacaloriei a crescut de la 169 de lei la 203,4 lei, fără TVA, iar prețul total, ce include transportul și distribuția agentului termic, a crescut de la 320 de lei la 360,4 lei. El a explicat că populația va plăti pentru o gigacalorie 178 de lei, cu 23 de lei mai mult, restul urmând să fie subvenționat, 32,8 la sută de Primărie, iar 17,9 la sută de Guvern.

Edilul-șef sucevean a precizat că în aceste condiții, la cele aproximativ 72.000 de gigacalorii care ar urma să fie livrate de Termica SA în această iarnă, Primăria Suceava va trebui să aloce suma de 8,5 milioane de lei, ca subvenție. Lungu a menționat însă că municipalitatea nu are aceste fonduri și că ele se vor adăuga la datoriile istorice, urmând să fie compensate printr-o reglementare patrimonială între Primărie și Termica SA. În schimbul datoriilor, municipalitatea va transfera societății de termoficare terenurile pe care le deține în prezent în zonă, a arătat primarul de Suceava.

Pe de altă parte, Ion Lungu a mai subliniat că la începutul anului 2009 va trebui găsită soluția de privatizare a Termica SA, menționând că a primit deja zece oferte din partea unor firme din străinătate dispuse să preia societatea de termoficare. Primarul Sucevei a arătat că dacă soluția privind privatizarea Termica SA nu va fi în interesul locuitorilor municipiului și al angajaților firmei, ia în calcul chiar intrarea în conservare a centralei electro-termice și redeschiderea fostei instalații de producere a energiei termice, care poate asigura apa caldă și încălzirea pentru locuitorii municipiului.


Intră acum și în grupul de