Intră acum și în grupul de
Ziua de 13 noiembrie, a fost lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, practic ultima zi în care se poate mânca „de dulce”, urmând ca, de vineri, să intrăm în post. Din punct de vedere al alimentației, Postul Crăciunului este mai ușor decât Postul Mare, care precede sărbătoarea de Paști. Se mănâncă pește în toate zilele de sâmbătă și duminică, precum și în sărbătorile religioase. Ultima zi a Postului Nașterii Domnului, 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în unele zone chiar până la răsăritul Luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua care a vestit magilor, Nașterea Domnului.
Postul Crăciunului ține 40 de zile, de la 15 noiembrie, la 25 decembrie. Lăsatul secului are loc în seara sfântului Filip, pe 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, postul se începe în seara zilei de 14 Noiembrie.
Pentru cei obișnuiți să gătească fără carne și care doresc să profite de cele 40 de zile premergătoare Crăciunului ca să se purifice prin post și rugăciune, perioada care urmează va fi ușor de suportat. În schimb, pentru cei care nu concep viața fără carne, lactate și ouă, dar vor să țină post câteva zile pe săptămână, perioada care a mai rămas până la Crăciun poate fi dificilă. Pentru a rezista mai ușor tentațiilor culinare este indicat să înlocuiți brânza și cașcavalul cu tofu (n.r. – brânză din soia), iar car – nea, cu soia, ca să nu le simțiți prea mult lipsa. O să vă minunați cât de gustos e drobul cu soia și ce bine merge tofu cu salata!
Intră acum și în grupul de