Ministrul Turismului, Bogdan Trif, susține că nu va mai tolera întârzieri la pârtia din Câmpulung Moldovenesc. Ioan Stan a vorbit despre legea pe care a inițiat-o pentru ca tronsonul II să fie continuat, dar că s-au opus cei din PNL, iar Gheorghe Flutur a reproșat blocajul de finanțare și i-a cerut lui Stan să nu facă politică la baza pârtiei că nu iese bine


Intră acum și în grupul de

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, care a inspectat, vineri, stadiul lucrărilor la Tronsonul I al pârtiei de la Câmpulung Moldovenesc, un proiect pentru care ministerul a alocat „la timp” peste 64 de milioane de lei, dar care a avut parte de întârzieri repetate.

„Proiectul a fost demarat în anul 2009 și iată că nici în ziua de astăzi nu suntem gata, deși Ministerul și-a onorat toate obligațiile pe care le-a avut către autoritatea publică locală.  Domnul primar ne-a dat asigurări că, până la sfârșitul toamnei, pârtia o să fie finalizată. Așteptăm, dar o să mai venim în zonă să ne asigurăm că nu o să ne trezim și la iarnă în aceeași situație ca anul trecut. Iarna asta nu vreau să tai o panglică, vreau să vin aici și să văd turiști care schiază. Este păcat să nu profităm de una dintre cele mai frumoase zone din țară, mai ales că aici avem zăpadă chiar până în mai. De acum, totul ține de autoritățile locale”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Ministrul s-a arătat nemulțumit din cauza întârzierilor nejustificate și a cerut mai multă implicare autorităților locale și județene. În plus, ministrul Turismului a considerat că este inadmisibil ca drumul de acces către pârtie  să nu fie asfaltat de către reprezentanții Consiliului Județean în condițiile în care investiția în zonă a început în 2009, iar Ministerul Turismului a finanțat investiția pentru construcția a 2,8 km de pârtie.

Trif a spus într-o conferință de presă că pentru tronsonul al doilea al pârtiei îi va da, dacă este nevoie, îndrumări primarului din Câmpulung Moldovenesc pentru a întocmi documentația.

El a declarat că speră ca, în urma acestei inspecții și a discuțiilor cu primarul, lucrările să fie impulsionate, iar în iarna acestui an să fie schiori pe pârtie.

La inspecția de la pârtia de pe Rarău a fost prezent și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a spus că pe de o parte a fost dezvoltată o rută auto prin Pojorâta spre Rarău și că va fi modernizat și drumul care duce la baza pârtiei ceea ce va însemna că fluxul de turiști este asigurat.

El a arătat că nu dorește să amintească de blocajele care au fost în ceea ce privește finanțarea acestui proiect important al zonei care a dus și la intrarea în faliment a unei firme care nu a fost plătită și că dorește să privească spre viitor.

„Ne pare rău că nu a putut fi omologată (pârtia n.r.) anul trecut, în decembrie. Dacă era omologată, poate era mai bine”, a spus Flutur.

Senatorul PSD Ioan Stan a încercat să explice că pentru tronsonul al doilea al pârtiei a inițiat un proiect de lege care permite derogare pentru siturile Natura 2000. El a fost însă întrerupt de Gheorghe Flutur care i-a spus că ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a arătat că în zonă sunt peșteri cu lilieci ceea ce ar pune o problemă pentru obținerea acestei derogări.

Ioan Stan a continuat să spună că proiectul pe care el l-a inițiat nu a fost votat de parlamentarii PNL de Suceava, iar Flutur i-a replicat că dacă a venit să   „facă politică la baza pârtiei” să știe că nu va ieși bine

De menționat este că în anul 2012 lucrările la pârtie au fost sistate din cauză că Ministerul Turismului nu a mai asigurat finanțare, iar ministrul de atunci, Maria Grapini, a susținut că investiția trebuie să fie finanțată în continuare de autoritățile locale.

După mai multe demersuri și chiar mitinguri de protest, din anul 2016 s-a reluat finanțarea guvernamentală pentru acest proiect.(T.B.)


Intră acum și în grupul de