Proiectul parcărilor de reședință a fost respins de Consiliul Local Suceava. PSD a propus ca 108 parcele să fie eliminate pentru că mai poate fi salvat spațiul verde, dar apoi l-a retras


Intră acum și în grupul de

Proiectul privind inventarierea de locuri de parcare de reședință a fost respins, joi, de Consiliul Local Suceava, la un an după ce a fost supus prima dată la vot, fiind respins sistematic întrucât este necesară o majoritate de două treimi, iar consilierii PSD s-au opus motivând că spațiile identificate ca fiind parcări de reședință se suprapun, în mai multe locuri, cu spații verzi înregistrate ca atare în Registrul Spațiilor Verzi.

Viceprimarul Sucevei, Lucian Harșovschi, a făcut un apel înainte de dezbaterea proiectului consilierior locali să voteze în favoare pentru a rămâne în istorie pentru că fac ceva pentru Suceava și că prin această inventariere se va putea apăra spațiul verde din municipiu.

Consilierul local PSD Gabriel Buciac a spus că este singurul care a avut răbarea să viziteze cele 342 de parcele pe care ar urma să fie inventariate peste 4000 de locuri de parcare.

El a spus că sunt foarte multe parcele unde nu se mai poate face altceva decât parcare, fiind 238 de parcele identificate, dar că mai sunt parcele unde mai poate fi salvat spațiul verde. Astfel, potrivit acestuia sunt 104 parcele cu spațiu verde total sau parțial.

Consilierul local a spus că patru parcele nu au putut fi identificate.

Buciac a propus amendarea proiectului cu eliminarea celor 108 parcele și apoi să se vadă cum se poate salva spațiul verde de acolo și unde să fie amenajată parcare, fără să poată preciza numărul de locuri de parcare afectate, dar inițiatorul, viceprimarul Lucian Harșovschi a spus că cele 108 parcele reprezintă circa 1000 de locuri de parcare și nu poate fi de acord cu această propunere,

Harșovschi a spus că după inventariere se merge la Oficiul de Cadastru și se intabulează, iar apoi se va stabili exact ceea ce se va face, subliniind că acolo unde se poate salva spațiul verde se va salva.

Liderul grupului PSD, Vasile Mocanu, a propus și el un amendament prin care se prevede doar inventarierea bunurilor ce aparțin domeniului privat al municipiului Suceava, iar imobilele vor fi inabulate, urmând să fie stabilită oportunitatea destinației de parcare pentru fiecare parcelă, pe cartiere și străzi, iar Consiliul local va stabili destinația ulterioară inventarierii.

Mocanu a spus că a introdus în amendament tot ceea ce a spus viceprimarul Harșovschi, respectiv inventarierea, intabularea și se stabilește apoi, bucată cu bucată, ceea ce se va face.

„Ne trebuie și spații verzi și parcări moderne, la capătul cartierului și nu sub geam”, a spus Mocanu.

Harșovschi a spus că acest amendament poate să ducă la realizarea altui fel de construcții după inventariere, „un blocușor, o construcție mică” în loc să fie amenajate parcări de reședință și că nu poate fi de acord.

El a arătat că așa cum s-a așteptat un an de zile se mai poate aștepta două luni până când intră în vigoare Codul Administrativ când nu va mai fi nevoie de două treimi din voturi pentru asemenea de proiecte.

Gabriel Buciac și-a retras amendamentul după ce Vasile Mocanu l-a apostrofat, iar amendamentul lui Mocanu a fost respins la vot pentru că se eliminase sintagma „parcări”.

Ulterior proiectul pe ansamblu a fost și el respins, fiind votat de doar 14 consilieri locali în condițiile în care era nevoie de 16 voturi.  (N.B.)

News Bucovina a transmis live dezbaterea acestui punct de pe ordinea de zi a Consiliului Local Suceava


Intră acum și în grupul de