Cu datorii neachitate, Ministerul Educației pierde iarăși bani în urma rectificării bugetare


Intră acum și în grupul de

Deși elevii învață în școli nefinalizate, iar constructorii nu și-au primit banii pe lucrările executate pentru că Ministerul Educației nu a dat banii alocați prin hotărâri de guvern, nefiind în stare să îi cheltuie, banii rămași sunt luați de guvern și redistribuiți. De altfel, liderul Sindicatului Județean din Învățământ „Spiru Haret” Suceava, Constantin Cernica preciza în timpul protestului privind amânarea majorării cu 50% a salariilor profesorilor că „totul se întâmplă în interiorul Ministerului. Nu se face altceva decât se ia dintr-un buzunar și se pune în celălalt. Și așa nu se cheltuiesc toți banii și sunt pasați”. Acest lucru s-a adeverit. Astfel nici investițiile nu sunt finalizate, nici salariile nu sunt majorate iar banii sunt necheltuiți și ajung la alte ministere, în condițiile în care școlile nu au utilități și elevii îngheață de frig în clase sau se încălzesc cu aeroteme cum este cazul școlii din Cotârgași-Broșteni.

Recent inspectorul școlar general al IȘJ Suceava Petru Carcalete a declarat că sunt câteva școli în județ, nou construite sau reabilitate care ar putea să fie date în funcție dacă nu le-ar lipsi utilitățile, lucru care nu se poate realiza însă din cauza Guvernului ce nu a alocat toți banii promiși. În aceste condiții elevii învață în continuare în vechile clădiri. Petru Carcalete a exemplificat cu școlile din Calafindești, Bosanci, Școala Nr. 1 Cotârgași și cea din Cornu Luncii.
Acesta a menționat că, mai sunt câteva școli la care nu au putut fi încheiate lucrările, deși aveau termen de finalizare în acest an, tot din lipa banilor. Este vorba de Școala Nr. 4 Vatra Dornei, școlile din Sadova, Poiana Negri, și grădinițe din Rădăuți, Milișăuți, Botoșana și Burla.
Șeful IȘJ Suceava a sesizat MEdCT privind această situație, și a făcut un calcul din care a rezultat că la nivelul județului ar fi nevoie de 80 milioane lei noi pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare și investiții la școli.

Asemenea situații se înregistrează în toate județele țării și cu toate acestea, Ministerul Educației pierde iarăși bani în urma rectificării bugetare pentru că nu a fost în stare să îi cheltuiască, astfel rămâne și cu datorii și cu banii luați. Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, vor fi reduse cheltuielile bugetare cu peste 2 miliarde de lei. Banii vor fi luați de la 18 ministere și instituții publice și vor fi apoi redistribuiți aproape în totalitate către alte 5 ministere.
Cele mai multe fonduri vor fi tăiate de la Ministerul Educației, 570 de milioane de lei. Ministerul Agriculturii pierde și el 430 milioane lei, Ministerul Transporturilor 420 milioane lei, Ministerul Apărării 200 milioane lei, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor, 166 milioane lei și Ministerul Mediului, 100 milioane lei.
Banii vor merge în principal către Ministerul Muncii, care va primi aproape un miliard de lei pentru plata drepturilor de asistență socială pentru luna viitoare, în special a alocațiilor de stat pentru copii, indemnizațiilor pentru creșterea copilului, drepturilor persoanelor cu handicap, precum și pensiilor agricultorilor.
Ministerul Economiei va primi și el peste 300 de milioane de lei pentru plata unor dobânzi la datoria publică.
70 de milioane de lei vor fi alocate către Ministerului Sănătății, pentru salariile personalului din unitățile publice din sectorul sanitar.
De asemenea, Ministerului Public urmează să primească 10 milioane lei pentru cheltuielile curente până la sfârșitul anului.

 


Intră acum și în grupul de