Intră acum și în grupul de
Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a anunțat, miercuri, în conferință de presă, că la concursul de soluții pentru realizarea monumentului Marii Uniri au fost înscrise șapte proiecte.
Harșovschi a precizat că licitația pentru declararea câștigătorului este în lucru, din juriu făcând parte oameni de cultură ce reprezintă Uniunea Artiștilor Plastici, Uniunea Arhitecților, organizații culturale din Suceava.
„Comisia va delibera și va spune care este monumentul reprezentativ”, a spus viceprimarul Lucian Harșovschi.
De menționat este faptul că coluțiile prezentate în concurs sunt depuse sub anonimat, iar monumentul va trebui realizat din fibră de sticlă astfel încât în luna noiembrie să poată fi inaugurat.
La acest concurs, primii trei clasați vor obține premii în bani, respectiv 5000 de lei pentru primul loc, 3000 de lei pentru locul al doilea și 2000 de lei pentru al treilea loc, dacă cei care vor participa la concurs vor obține peste 50 de puncte.
În stabilirea ierarhiei, soluția artistică va putea cumula maxim 70 de puncte, iar costul de realizare va fi punctat cu maxim 30 de puncte, iar pentru fiecare factor de evaluare membrii juriului vor oferi puncte.
Monumentul Unirii ar urma să fie amplasat în apropierea Palatului Administrativ din Suceava, iar autoritățile și-au propus să fie dezvelit în data de 28 noiembrie 2018 când se împlinesc 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Țara.
Precizăm că în luna mai a acestui an, la prima licitație pentru realizarea monumentului Marii Uniri, ofertele de proiect au fost descalificate întrucât niciuna din cele patru oferte nu a întrunit minimum de 50 de puncte din partea comisiei de specialitate.
Primarul Ion Lungu a precizat atunci că trei dintre ele reprezentau spirala ADN, un fel de Coloană a Infinitului în diverse forme, dar că nu l-au impresionat, iar o alta, un grup statuar „Steagul românesc” nu avea nimic cu unirea ci era o nouă abordare a steagului tricolor.
(M.T.)
Intră acum și în grupul de