Mii de pelerini din țară și străinătate au participat la Sfânta Liturghie Pontificală oficiată la Sanctuarul marian naţional de la Cacica cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului


Intră acum și în grupul de

Mii de pelerini din ţară şi străinătate au participat, miercuri, la Sfânta Liturghie Pontificală oficiată la Sanctuarul marian naţional de la Cacica, prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi, PS Petru Gherghel, le-a urat bun venit credincioşilor spunând că toţi pelerinii de la Cacica au venit cu bucurie în suflet să o întâlnească pe “Mama noastră comună”.

PS Petru Gherghel a arătat că la Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului de la Cacica participă arhiepiscopul şi mitropolitul de Bucureşti, IPS Ioan Robu, care celebrează 50 de ani de preoţie în data de 15 august, episcopul de Szobathelyi, PS Janos Szekely, însoţit de un grup de pelerini din Ungaria, doi reprezentanţi direcţi ai Sfântului Părinte, pelerini din Republica Moldova, Ucraina, Polonia, Ungaria, PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iaşi, dar şi credincioşi din alte regiuni şi alte dieceze din România.

“Astăzi, avem aici tinerii care se pregătesc pentru a întâmpina un mare eveniment,  Sinodul Episcopilor dedicat tinerilor şi cu tineri, şi îi salutăm pe toţi. Bine aţi venit, dragi tineri, la Maica Domnului! Să învăţaţi să nu vă fie teamă, căci sunteţi fiii Maicii Preacurate şi ai Bisericii!”, le-a transmis PS Petru Gherghel.

Episcopul Diecezei Romano-Catolice Iaşi a salutat şi prezenţa la această mare sărbătoare a reprezentanţilor autorităţilor centrale, judeţene şi locale, a parlamentarilor de Suceava, a reprezentanţilor Uniunii Polonezilor din România, îndemnându-i să se roage împreună cu toţi pelerinii la Maica Domnului ca “să aibă grijă de România în acest moment istoric”.

“Avem nevoie de pace, avem nevoie de ocrotire, avem nevoie de familie, avem nevoie de comuniune. Vă salutăm, dragi pelerini, împreună cu PS Aurel, şi vă spunem din toată inima : bucuraţi-vă! Şi faceţi-i o bucurie Maicii Domnului privind-o astăzi şi întorcându-vă cu ea acasă”, a mai spus PS Petru Gherghel.

Predica Liturghiei Pontificale a fost ţinută de preotul Irinel-Iosif Iosub, paroh al Parohiei „Sfântul Mihail” din Săbăoani şi decan al Decanatului de Roman, care a transmis în cuvântul adresat credincioşilor că omenirea are nevoie de “părinţi adevăraţi, de părinţi evlavioşi”, cu frică şi iubire de Dumnezeu, care „să conştientizeze marea responsabilitate şi demnitate pe care au primit-o de la Dumnezeu”, dar şi de mame “sfinte”, care “să-şi modeleze inimile după inima Mamei Cereşti” şi cărora „să nu le lipsească rozariul” din mâini şi din buzunare.

“O mamă credincioasă este tot ce poate avea omul mai scump şi mai sfânt pe acest pământ. Dar atenţie, credinţa provine din ascultarea voinţei divine, iar ascultarea voinţei divine nu elimină niciodată jertfa. Iisus Christos, de pe înălţimea crucii, o numeşte pe Sfânta Fecioară, Mamă, pentru a aminti fiecărei mame că maternitatea este rodul ascultării faţă de voinţa divină, că maternitatea se câştigă zi de zi, până în ultima clipă, şi că acest cuvânt, mamă, nu poate fi despărţit de cuvintele credinţă, ascultare şi jertfă. Iată de ce Maria este mare, este Mama întregii omeniri”, a spus preotul Irinel-Iosif Iosub.

El a subliniat că, în prezent, se simte “o fugă generală” de tot ceea ce înseamnă “spirit de responsabilitate, jertfă şi sacrificiu” arătând că suferinţa “nu ne va ocoli niciodată” cu toată această fugă.

Părintele Irinel –Iosif Iosub a mai spus că în zilele noastre nu se mai vorbeşte despre „feciorie, curăţie” şi a atras atenţia părinţilor care îşi încurajează copiii să trăiască împreună înainte de căsătorie că acest păcat reprezintă „o barieră care stă în faţa harurilor şi a binecuvântărilor pe care Dumnezeu vrea să le dăruiască celor doi tineri pentru viaţă, pentru că au nevoie de binecuvântare şi de har”.

“Fecioria este un tezaur. Dumnezeu a iubit atât de mult acest crin, încât a făcut o minune în creaţie şi atunci când s-a întrupat, a venit în lume, s-a născut dintr-o femeie fecioară. Fecioria este un tezaur, o bogăţie care nu cunoaşte preţ pe acest pământ, valoarea ei se transformă în lacrimi pentru cei care au pierdut-o şi într-un mister în care se complac cei care o păstrează în propriul trup şi propria inimă. Fecioria, curăţia în general, tace, iar tăcerea ei vorbeşte şi vorbele sale umplu inimile de admiraţie. Maria, prin darul ei, ne îndeamnă să nu ne fie frică să-i oferim lui Dumnezeu fiinţa noastră cu tot ceea ce suntem şi avem, pentru că viaţa noastră este darul lui Dumnezeu. Omul nu are nimic care să-i aparţină, fraţilor! Nici cel mai neînsemnat fir de păr nu şi l-a creat singur. Tot ce este şi tot ce are este darul lui Dumnezeu”, a subliniat preotul Iosub.

Totodată, preotul Irinel-Iosif Iosub l-a felicitat pe arhiepiscopul şi mitropolitul de Bucureşti IPS Ioan Robu la împlinirea celor 50 de preoţie şi a vorbit despre contribuţia sa la păstrarea credinţei oamenilor, despre empatia lui faţă de persoanele aflate în suferinţă arătând că, în tot acest timp, IPS Ioan Robu “a făcut din altar a doua iesle din Bethleem” şi a făcut din mâinile sale „două canale prin care au curs binecuvântarea şi iertarea”, iar prin cuvintele sale adresate credincioşilor” a răscolit conştiinţele, a încurajat inimile adormite şi a trezit sufletele şovăielnice” .

El l-a felicitat şi pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, la împlinirea vârstei de 67 de ani.

Părintele Irinel-Iosif Iosub le-a transmis tinerilor “să se dăruiască faptelor bune”, adăugând că Dumnezeu se foloseşte de mâinile lor pentru a-i ajuta pe alţii.

Sfânta Liturghie Pontificală de hram de la Sanctuarul marian naţional de la Cacica a fost oficiată de IPS Ioan Robu împreună cu episcopi şi aproape 100 de preoţi din ţară şi din străinătate.

 Manifestările pelerinajului la Sanctuarul marian naţional de la Cacica s-au încheiat cu venerarea icoanei Maicii Domnului, printr-o procesiune în jurul bazilicii, şi cu binecuvântarea florilor şi obiectelor religioase aduse de pelerini.

(Liliana Bujdei)

 

 

 


Intră acum și în grupul de