Campania de vaccinare a fetițelor împotriva HPV, un dezastru și la nivel local


Intră acum și în grupul de

Din cele 4439 de fetițe de clasa a IV-a, înregistrate la nivelul județului, doar 17 au fost vaccinate împotriva cancerului de col uterin, părinții fiind în continuare reticenți față de această campanie și nu-și dau acordul. Directorul ASP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat miercuri că a rugat din nou medicii școlari și cei de familie implicați în campania de vaccinare împotriva cancerului  de col uterin să încerce să convingă părinții de importanța vaccinării.

 „Să le explice că e în joc viitorul copiilor lor, să le pună în vedere că, dacă peste ani, copilul va face cancer de col uterin  responsabilitatea este a lor. Lipsa de informație și  judecarea greșită a unei acțiuni nu ne dau dreptul de a fi împotriva ei. Dacă s-ar cere acordul părinților și pentru alte vaccinuri pentru alte boli periculoase cred că ne-am înjumătăți ca populație”, a afirmat Alexandru Lăzăreanu.

Miercuri, în timp ce se afla la sediul ASP Suceava, medicul de familie Adriana Hapenciuc de la Dispensarul din Zvoriștea a precizat că va începe în perioada următoare o muncă de lămurire susținută în rândul părinților, considerând foarte necesară imunizarea fetelor, care nu și-au început viața sexuală, împotriva virusului Papilloma human, virus care provoacă acest cancer. “În mediul rural sunt fete de 14 ani cu câte doi parteneri sexuali, nu ne jucăm, trebuie să convingem părinții să-și vaccineze fetele”, a declarat dr. Hapenciuc.

Deoarece în România 6 femei mor în fiecare zi de cancer de col uterin, Ministerul Sănătății a demarat campania de vaccinare gratuită împotriva acestei forme de cancer la elevele de 10 ani, care pot fi vaccinate numai dacă părinții își dau acordul. Sunt două tipuri de vaccin, ambele vaccinuri fiind de doi ani pe piața românească. Ele au fost testate și încă nu au fost reclamate reacții grave, la nivelul țării noastre. Potrivit statisticilor, România este pe primul loc în Europa de Est în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În ultimii 20 de ani România a avut cea mai ridicată rată de mortalitate din cadrul țărilor Uniunii Europene, de 6,3 ori mai mare decât media și este în continuă creștere.

Prima etapă de vaccinare se încheie zilele acestea, iar fetele vaccinate vor intra în cea de a doua etapă în perioada 12-16 ianuarie și apoi a treia, în perioada 19- 23 mai, imunizarea completă făcându-se în 3 etape.

 


Intră acum și în grupul de