Theodor Stolojan, premier

Președintele Traian Băsescu l-a desemnat miercuri oficial pe prim-vicepreședintele PD-L, Theodor Stolojan,  în funcția de prim-ministru. Șeful statului a ținut să precizeze că, în cazul în care va fi validat de Parlament, "mandatul lui Stolojan este un mandat pentru patru ani și nu unul fracționat". Precizarea președintelui vine în urma solicitării publice a PSD de a conveni cu PD-L o rocadă la doi ani pentru postul de premier. Traian Băsescu a mai adăugat că a ales un prim-ministru capabil să gestioneze criza și efectele acesteia, precum și instuțiile statului.

Premierul desemnat să conducă un Guvern PDL-PSD, Theodor Stolojan, i-a mulțumit lui Traian Băsescu pentru încrederea pe care i-o acordă și PD-L, care l-a susținut pentru această funcție. "Misiunea mea în următoarele 10 zile este clară: voi colabora cu reprezentanții PD-L, PSD și UDMR pentru a realiza programul de guvernare în noile condiții care există în Romania la ora actuală", a spus Stolojan, făcând referire la criza economică internațională. Al doilea obiectiv al său este formarea Guvernului, care să fie validat la 22 decembrie.

Stolojan a mai declarat că, după ce va primi votul Parlamentului, viitorul Guvern va pregăti, "extrem de urgent" bugetul pentru anul viitor și reformele "esențiale pentru progresul României" în educatie, sănătate și administrație. "Dacă acest Guvern va fi investit, și sunt convins că va fi investit de Parlamentul țării, avem două misiuni extrem de urgente: de a pregăti proiectul de buget pe anul 2009, ținând seama de programul de guvernare și de a relansa reforme esențiale pentru progresul României, reforma în educatie, reforma administrației publice, reforma sănătății, și alte reforme extrem de necesare țării noastre", a spusTheodor Stolojan, imediat după ce președintele Traian Băsescu a anunțat că l-a desemnat premier al viitorului Guvern al României.

Theodor Stolojan este desemnat pentru a doua oară în funcția de prim-ministru, pe care a mai deținut-o în perioada octombrie 1991- noiembrie 1992.