Ion Lungu, după o discuție cu ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici: Pentru asigurarea încălzirii orașului ar putea fi primite fonduri printr-o rectificare bugetară, după analiza situației din fiecare oraș în parte, sau prin credite de Trezorerie


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, s-a întâlnit, marți, cu ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, cu care a discutat despre situația municipiului Suceava în ceea ce privește asigurarea căldurii în sistem centralizat.

Lungu a declarat că a avut, marți, o întâlnire, la București, cu ministrul Finanțelor, Orlando Teodorovici pe tema asigurării încălzirii orașului în iarna 2018/2019.

El a spus că primarii prezenți la această întâlnire au prezentat fiecare situația din orașul său.

„Am prezentat situația în care am ajuns la Suceava, în principal din cauza faptului că lemnul de foc nu mai este considerat biomasa, stocul de masă lemnoasă fiind ca și inexistent și că trebuie să funcționăm pe gaz metan”, a declarat primarul.

Ion Lungu a spus că a primit asigurări că primarii vor fi sprijiniți printr-o rectificare bugetară viitoare, după analiza situației din fiecare oraș în parte.

O altă variantă prezentată este asigurarea de credite prin Trezorerie acolo unde nu sunt posibilități financiare ale localității.

În cadrul deplasării la București primarul Ion Lungu a purtat discuții la mai multe ministere privind plata facturilor pentru lucrările realizate prin proiectul Termoficare 2006-2020, situația privind organizarea licitației pentru 15 autobuze electrice unde liderul de proiect este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în ceea ce privește plata lucrărilor realizate prin PNDL constând în modernizarea străzii Vasile Bumbac, recepția blocurilor construite prin ANL, dar și în ceea ce privește construirea unui bloc pentru angajații din instituții publice.

Municipalitatea suceveană este în prezent în situația de a majora prețul de producție al agentului termic produs de Bioenergy Suceava în condițiile în care producătorul de energie termică susține că nu poate păstra actualul preț pentru că lemnul de foc nu mai este considerat biomasă și va produce agent termic doar cu gaz natural.

Primarul Sucevei a declarat că prețul gigacaloriei va fi în continuare subvenționat de municipalitate, iar populația va plăti 240 de lei pentru o gigacalorie, estimând că prețul de producție, transport și distribuție va atinge 400 de lei.

Diferența de preț, care este estimată la 15 milioane de lei, va trebui achitată de municipalitate, iar pentru a obține acești bani, primarul a solicitat sprijinul ministrului de Finanțe.

(T.B.)


Intră acum și în grupul de