Drapel național oferit Cetății de Scaun a Sucevei de președintele Klaus Iohannis: Las în Cetatea de Scaun, ca simbol şi mesaj de unitate, un drapel național. Astăzi, Cetatea de Scaun este centrul României


Intră acum și în grupul de

Președintele României, Klaus Iohannis, a oferit, miercuri, Cetății de Scaun a Sucevei un drapel național ca simbol și mesaj de unitate.

Președintele a spus că este bucuros și emoționat să se afle în Cetatea de Scaun a Sucevei pentru a cinsti împreună Marea Unire, pentru a serba împreună Centenarul.

„Serbăm 100 de ani de când Bucovina și-a regăsit țara, România, iar astăzi, Cetatea de Scaun a Sucevei nu este doar o culisă, nu este doar un monument istoric. Astăzi, dragii mei, pentru o zi, Cetatea de Scaun a Sucevei este centrul României”, a spus Iohannis.

El a precizat că a dorit să fie alături de suceveni pentru a serba împreună un eveniment care pentru Bucovina are o semnificație aparte și că pentru toată România are o semnificație aparte.

„La aniversarea unui secol de la constituirea Consiliului Naţional Român din Bucovina, organismul care a pregătit şi organizat unirea Bucovinei cu România, las în Cetatea de Scaun, ca simbol şi mesaj de unitate și de prezență a statului român în această străveche Cetate de Scaun acest drapel al României, un drapel național”, a spus președintele.

El a menționat că instituit în anul revoluţionar 1848, drapelul a fost expresia maturizării constiinţei naţionale, iar deviza sa „Dreptate şi fraţie” probează că naţiunea română își asuma, încă de la începuturile sale, valorile umaniste occidentale.

„România de astăzi este rodul unui proces de modernizare europeană, început acum 170 de ani ca proiect politic al elitelor vremii de atunci. Marele Război a validat acest proiect prin sacrificiul basarabenilor, bucovinenilor, transilvănenilor, dobrogenilor, muntenilor, oltenilor şi moldovenilor”, a precizat președintele.

Klaus Iohannis a arătat că acest proiect şi-a găsit consfințirea democratică în adunările de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, la 27 martie, la 28 noiembrie şi la 1 decembrie 1918, iar rezultatul său, România Marii Uniri, a fost recunoscut prin tratatele de pace postbelice.

Newsbucovina a transmis în direct acest eveniment

conferinta de presa

Cetatea de scaun a Sucevei

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 31. Oktober 2018

 

 


Intră acum și în grupul de