Realizări și nerealizări în activitatea Gărzii de Mediu Suceava


Intră acum și în grupul de

Conducerea Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Suceava a prezentat luni, în cadrul unei conferințe de presă realizările și neralizările pe linie de mediu din județ. „La nivelul marilor poluatori industriali s-a diminuat emisiile de poluanți, un exemplu în acest sens fiind Ambro SA. De asemenea o parte din platformele industriale și-au abandonat activitatea sau au sistat-o și s-au reorientat spre alta. Este cazul fostei Famos, unde s-a ridicat un mare centru comercial, a fostei IUPS unde se va realiza un cartier rezidențial, fostul Mobstrat – unde este un hypermarket.

Un alt lucru benefic este acela că multe primării din județ au instalat programul de colectare selectivă a deșeurilor, cum ar fi Suceava, Gura Humorului, Fundu Moldovei, Mălini, Comănești. Și din punct de vedere al neutralizării deșeurilor periculoase de origine animală, cele chimice și medicamentoase problema este rezolvată prin existența a două firme de profil în județ”,  a declarat șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Suceava, Constantin Harasim.

La capitolul nerealizări, deși nu ține de activitatea strictă a instituției, șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu Suceava, a evidențiat programul de închidere a perimetrelor miniere și ecologizare a acestora, program care în viziunea sa „s-a împotmolit”. „Puține au fost investițiile în acest domeniu. Acestea se realizează prin Ministerul Industriilor cu firme specializate, însă anul trecut acestea au fost aproape inexistente”, a spus Constantin Harasim. O altă problemă o reprezintă societățile de debitat lemn, care, deși au scăzut ca număr continuă să nu respecte în totalitate normele de mediu. „Continuă tăierile ilegale de arbori și depozitarea buștenilor în locuri neamenajate în loc să se facă pe platforme betonate”, a spus Constantin Harasim precizând totuși că, în mare parte s-a rezolvat problema rumegușului, colectat pentru centrala termică de la Vatra Dornei și de fabrica austriacă de pal de la Rădăuți.

Tot la capitolul nerealizări au fost date ca exemplu și comunitățile ce nu s-au conformat în sensul gestionării corespunzătoare a deșeurilor și neprotejarea cursurilor de apă- Slatina, Cornu Luncii, Ostra, Stulpicani. Un alt punct nevralgic îl constituie și fermele de taurine și porcine din județ, dejecțiile provenite de la acestea constituind o mare problemă. „În județ avem localități cu ape din fântâni pline de nitriți. Existența acestor nitriți au două cauze, una o constituie îngrășămintele chimice excesive, iar alta dejecțiile de la aceste ferme ce se infiltrează în sol sau ajung în ape curgătoare fără a trece prin procesul de dizolvare”, a mai spus șeful Gărzii de Mediu Suceava.

O altă problemă a anului 2008 a constituit-o și bugetul precar, nefiind alocate surse pentru realizarea unei parcări, a unor rețele de utilități, dar nici pentru stimularea comisarilor. „Comisarii noștri sunt plătiți foarte prost. Nu au nici un spor în afară de cel de vechime. Pentru o normă lunară întreagă, de 160 de ore un comisar ia doar 933 lei. Doar cei mai vechi iau ceva mai mult pentru că se adaugă sporul de vechime”, a mai afirmat Constantin Harasim.  
  
 


Intră acum și în grupul de