Transport cu 200 de baxuri de materiale pirotehnice confiscat de polițiști la Frasin. Firma a fost amendată cu 20.000 de lei

Polițiștii suceveni au depistat, la Frasin, un transport de 200 de baxuri de materiale pirotehnice, fiind mai multe suspiciuni legate de legalitatea acestuia.

Potrivit Poliției Județene Suceava, vineri după amiaza, un echipaj din cadrul Poliției orașului Frasin, a oprit pentru control la intersecția DN 17, cu DJ 177A din localitate, autoutilitara condusă de un bărbat de 44 de ani, din județul Timiș, angajat al unei societăți comerciale care transporta materiale pirotehnice,  în avizul de însoțire a mărfii atât vânzătorul, cât și cumpărătorul fiind aceeași firmă.

Cu ocazia cercetărilor, șoferul a declarat faptul că, efectuează transportul celor 200 de baxuri cu materiale pirotehnice de la sediul societății din județul Timiș pe raza județelor Suceava, Botoșani și Iași, fără însă a prezenta alte documente de proveniență pentru transportul materialelor pirotehnice, respectiv locul de distribuție al acestora.

Societatea comercială din județul Timiș, a fost sancționată contravențional pentru încălcarea prevederilor Legii nr.12/1990 republicată, cu amendă în cuantum de 20.000 lei și s-a dispus măsura ridicării în vederea confiscării a materialelor pirotehnice din autoutilitară, precizează sursa citată.

De menționt este că, ulterior, la sediul poliției s-a prezentat administratorul firmei însoțit de un bărbat care s-a recomandat a fi avocatul societății și care, după unele discuții legate de măsura dispusă de poliție, au plecat și au abandonat autoutilitara.

Cercetările în acest caz continuă pentru verificarea modului de respectare a normelor legale în ceea ce privește transportul, manipularea și comercializarea materialelor pirotehnice.

               Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava, prin  structura specializată  Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase, organizează acţiuni zilnice de control în vederea identificării şi sancţionării agenţilor economici  dar şi a persoanelor fizice care încalcă legea comercializând fără drept către populaţie articole pirotehnice interzise.

Conform art. 37 din Legea 126/1995 republicata, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an”.

 Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz”.

  Persoanele fizice nu au dreptul sa deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, sub sancţiunea răspunderii penale, daca nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician  autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale, cu excepţia articolelor  pirotehnice din categoria 1 si P1 , ce pot fi deţinute si utilizate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a  sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii  unor venituri  facile prin care se eludează  legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri,  poliţia suceveană doreşte  implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea  organelor de poliţie a  faptelor ce pot constitui  ilegalităţi la regimul  articolelor pirotehnice.(N.B.)