Infecțiile nozocomiale sunt prezente în toate spitalele, dar nu sunt raportate


Intră acum și în grupul de

Te internezi în spital pentru a trata o boală și ieși cu mai multe, așa se întâmplă în fiecare an în spitale iar cele din județul Suceava nu fac excepție, potrivit datelor Direcției de ce evidențiază în fiecare an sute de cazuri de infecții nozocomiale, adică a celor dobândite pe perioada internării.
DSP precizează că aceste date oficiale nu arată clar care este amploarea fenomenului, de vreme ce nu există un sistem real de raportare. Numărul persoanelor care contractează diverși microbi în spitalele din județ este în realitate mult mai mare, dar comunicarea lor către DSP este defectuoasă.

De asemenea, nici indicatorii de evaluare a activității managerilor de spitale nu sunt concepuți de așa manieră încât să stimuleze depistarea lor.
În fiecare spital ar trebui să existe o secție sau un colectiv de supraveghere și control care să urmărească atent evoluția acestor cazuri în fiecare spital, dar cu excepția Sucevei și Fălticeni-ului, restul au angajat pentru așa ceva medici infecționiști, de laborator sau de alte specialități.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, medicul Tiberius Brădățan, a declarat că infecțiile nozocomiale înregistrate în județ nu au reprezentat cazuri grave și că acestea se găsesc peste tot inclusiv în clinicile din străinătate. „Aceste cazuri nu țin de dezinfecție cât de transmiterea bolilor de la un pacient la altul. Mulți dintre pacienți se internează cu o boală dar pot avea și o alta, aflată în perioada de incubație și care nu este depistată pentru că nu se manifestă dar se poate transmite la alte persoane”, a precizat medicul Brădățan.
Acesta a precizat că, în pofida reducerilor de cheltuieli ce vor trebui făcute în acest an, „nu va exista rabat la folosirea materialelor dezinfectante”.

„Nu putem vorbi despre un număr crescut de asemenea cazuri, dar ele există la fel ca peste tot. Nu se poate ca atunci când ai cca. 100.000 de pacienți internați într-un an să nu apară. Apariția acestor cazuri nu se datorează instrumentarului medical folosit, a igienei personalului sau a sălilor”, a ținut să mai precizeze purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. Acesta a mai adăugat că a existat o vreme, înainte de 1989 când deși se înregistrau multe aceste cazuri, nici nu se pomenea de ele, fiind considerat un fapt rușinos.     
 


Intră acum și în grupul de