Primarul Ion Lungu după ce s-a înființat Alianța Vestului – Oradea, Arad, Cluj Napoca,Timișoara: Noi am fost pionieri și avem această alianță făcută cu Botoșani încă din 2013. Ei au acum doar vorbe, noi avem realizate documentațiile


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus că în ceea ce privește Alianța Vestului înființată recent între municipiile Oradea, Arad,  Cluj Napoca și Timișoara, că aceasta este o inițiativă lăudabilă, dar că municipiul Suceava este pionier în acest domeniu pentru a realizat o asemenea alianță cu Botoșani încă din 2013.

„Noi suntem pionieri. Noi avem această alianță făcută cu Botoșani încă din 2013, dar ne întoarcem înapoi la Guvern. Erau aceste ITI care în proiectul-cadru transmis la Bruxelles, erau incluse patru asemenea ITI, respectiv Delta Dunării care a rămas, era Suceava-Botoșani, Brăila-Galați și Timișoara-Arad”, a spus Lungu care a menționat că din păcate nu s-au putut depune proiecte comune Suceava-Botoșani în lipsa ITU.

„Ei acum au doar vorbe, noi avem și fapte, hotărâri de Consiliu local, realizate documentațiile.Nu exclud să reluăm această discuție, poate să o mai lărgim”, a spus primarul.

Ion Lungu a mai declarat că lucrurile se mișcă destul de greu la nivel guvernamental, iar în această zonă sunt mari probleme în primul rând din cauza lipsei de autostrăzi.

„Avem lucruri concrete cu Botoșani. Înainte de a apărea această discuție cu Alianța Vestului am avut discuții cu primarul din Botoșani să reluăm acel proiect. E posibil să-l mai lărgim, dar în ideea de a ne promova interesele mai bine, noi, autoritățile locale, de a face presiuni pe anumite proiecte”, a spus primarul.

El a arătat că proiecte importante sunt cele de infrastructură cum e autostrada, iar în acest an a fost o premieră pentru că sunt proiecte nefinalizate din cauza lipsei forței de muncă.

Ion Lungu a explicat că pentru rezolvarea problemelor din zonă există proiecte privind învățământul dual, este demarat clusterul inovativ în care un partener este Primăria Botoșani, iar la parcul industrial Primăria este partener cu CJ Suceava.

Consiliile locale Suceava și Botoșani au aprobat în vara anului 2013 hotărâri prin care municipiile Suceava şi Botoşani se asociază în vederea creării unui areal de promovare şi dezvoltare, prin accesarea instrumentelor de finanţare aferente programelor de investiţie teritoriale integrate (ITI).

 

Primarul Sucevei declara atunci că acţiunea zonelor metropolitane Suceava şi Botoşani este „o strategie corectă” pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea acestei zone.

El arăta că în exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene unul din principalele principii în repartizarea fondurilor este legat de întinderea teritorială şi de numărul populaţiei, iar asocierea Suceava-Botoşani va fi o contrapondere la Zona metropolitană Iaşi. „Prin dezvoltarea unei zone policentrice pe axa Suceava-Botoşani, între cele două zone metropolitane, vom face o contrapondere la Zona metropolitană Iaşi şi vom avea aceleaşi argumente de eligibilitate pentru atragerea de fonduri europene pentru finanţare de proiecte în exerciţiul financiar viitor”, a spus Ion Lungu.(T.B.)


Intră acum și în grupul de