Conductele de gaz construite prin proiectul judeţean de utilităţi, predate gratuit către Transgaz


Intră acum și în grupul de

Autorităţile judeţene sucevene s-au întrunit cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale şi Transgaz pentru a discuta despre modul în care se va realiza preluarea conductelor magistrale de gaze naturale construite prin programul judeţean de utilităţi „Suceava-Utilităţi şi mediu la standarde europene”. Vicepreşedintele CJ Suceava, Daniel Cadariu, a declarat miercuri, că ANRM şi-a declinat competenţa, iar Transgaz şi-a asumat preluarea investiţiilor existente şi finalizarea construcţiei magistralelor, potrivit proiectului.
El a menţionat că autorităţile sucevene au solicitat, inclusiv în scris, prezentând detaliile tehnice ale investiţiei, ca preluarea magistralelor de gaze naturale să fie făcută contra cost, dar că în cadrul discuţiilor s-a evidenţiat că legislaţia nu permite preluarea investiţiilor contra cost şi că transferul se face gratuit către Transgaz. „Am fost surprinşi de această situaţie, în condiţiile în care, prin HG 484/2002, prin care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici în cadrul investiţiei, pe lângă faptul că s-au asigurat garanţii guvernamentale prin Ministerul Finanţelor, s-au aprobat inclusiv indicatorii tehnico-economici pentru realizarea magistralelor de gaze naturale, fapt inexplicabil, având în vedere că la acea vreme erau în vigoare actualele reglementări conform cărora aceste magistrale reprezintă monopol de stat, iar predarea către Transgaz trebuie făcută cu titlu gratuit”, a explicat Cadariu.
Vicepreşedintele administraţiei judeţene sucevene a subliniat că în această situaţie, autorităţile sucevene sunt nevoite să solicite Ministerului de Finanţe să asigure plata sumelor cheltuite pentru realizarea magistralelor, în calitate de garant al creditului, întrucât cele 57 de primării beneficiare nu pot suporta din venituri proprii sumele ce reprezintă dobânzile şi ratele la credit.
Cadariu a arătat că din suma alocată pentru construcţia de magistrale de gaze naturale de 27,2 milioane de euro, au fost cheltuiţi 11,5 milioane de euro, iar din cei 232 de kilometri de magistrală prevăzuţi în program au fost realizaţi 101 kilometri. El a mai precizat că, în prezent, dobânda semestrială aferentă creditului este de 3,2 milioane de euro, iar din octombrie 2010 va intra la plată rata creditului care va fi de 4,3 milioane de euro anual. „Efortul financiar se ridică anual la aproximativ 10 milioane de euro pentru rambursarea acestui credit timp de 20 de ani”, a mai spus Cadariu.
Pentru realizarea investiţiilor, Consiliul Judeţean Suceava a obţinut un credit cu garanţii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutsche Bank A.G. Londra cu care CJ Suceava a semnat un contract de împrumut ce prevede rambursarea creditului în 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani, cu o dobândă de 3,975% la care se adaugă rata EURIBOR. Comisionul de aranjare a fost negociat la 1,05%, iar comisionul de neutilizare la 1,5%.


Intră acum și în grupul de