În judeţ nu s-a înregistrat nici un caz de îmbolnăvire de la animal la om


Intră acum și în grupul de

Şeful Direcţiei Sanitar – Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Suceava, Petrea Dulgheru, a precizat că anul trecut în judeţ „nu s-au înregistrat cazuri de zoonoze” – îmbolnăviri de la animale la om. În schimb, findcă judeţul este unul intens rabigen s-au înregistrat nu mai puţin de 66 de cazuri de turbare la animale: bovine, câini, pisici şi animale sălbatice – vulpi, lup, jder, dihor. Au mai fost 3 focare de trichineloză, 2 focare de leucoză enzootică bovină (leucenie), un focar de noosemoză şi un focar de varooză ( ambele provocate de paraziţi la albine), 7 focare de fascioloză ovină (gălbează) şi 3 focare de anemie infecţioasă ecvină la cai. „La sfârşitul anului 2008, erau în curs de stingere un număr de 6 focare de rabie, două de leucoză enzootică bovină, 54 de fascioloză ovină, două focare de trichineloză, un focar de nosemoză. Din punct de vedere al anemiei infecţiose, judeţul Suceava are un număr de 123 de cabaline seropozitive în 119 focare aflate în 42 de localităţi”, precizează Petrea Dulgheru.

Potrivit acestuia, pentru depistarea şi prevenirea unor boli infectocontagioase, anul trecut s-au realizat: 173.500 acţiuni de tuberculinare la bovine, 164.000 vaccinări contra pestei porcine clasice, 2.300.000 operaţiuni de vaccinare antipseudopestoasă la păsări, 34.500 operaţiuni de vaccinări anticărbunoase la cabaline, 175.700 vaccinări anticărbunoase la bovine, 225.500 vaccinări anticărbunoase la ovine şi 110.000 operaţiuni de vaccinare antirabică la câini şi pisici.
Şeful DSVSA Suceava a mai menţionat că împreună cu silvicultorii au fost amplasate un număr de 10.360 de momeli vaccinale contra pestei porcine clasice la mistreţ pe toate fondurile de vânătoare din judeţul Suceava.


Intră acum și în grupul de