Managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, vrea ca medicii de la spitalul de stat să nu mai profeseze și în privat: Acum sunt în criză de timp pentru că au de fugit între spitale. Când sunt la spitalul de stat, sunt pe fugă și acri, iar la privat sunt simpatici, empatici, profesioniști, zâmbitori și primitori


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, Vasile Rîmbu, a anunțat, miercuri, introducerea sistemului de pontaj electronic pentru ca să se facă pontajul clar pentru fiecare angajat.

El a arătat că a fost introdus un sistem de pontaj pe bază de card cu cod numeric, pentru că cele cu identificare facială sau amprentă nu sunt permise de legislație.

Potrivit lui Rîmbu, medicii încep programul la ora 8:00 până la ora 15:00, asistentele și infirmierele au program de la 7:00 la 19:00, la ambulatoriu și Blocul operator programul fiind 8:00-16:00.

El a spus că întârzierile de până la o oră se sancționează cu neplata unei ore, dar că și dacă se efectuează ore suplimentare, acestea se recuperează prin timp liber.  

Rîmbu a arătat că pentru unii programul este plin, iar aportul personalului este inegal pentru că și timpul de prestație este diferit.

„E o mare problemă în sistem. Lipsa de timp. De ce nu avem timp destul? Pentru că lucrăm în mai multe părți”, a spus Rîmbu care crede că e nevoie de schimbarea legislației pentru ca cei de la stat să nu mai poată lucra și în regim privat.

„Tot apar băieții la microfoane, cu inițiative legislative. Unii se fotografiază cu spitalele, cu ministrul, că sunt foarte merituoși. Veniți cu o inițiativă legislativă și separă foarte clar activitatea spitalului public de cel privat! Încurajează zona privată ca să mă concureze, pentru că personalul medical va fi motivat să se poarte frumos, să fie simpatic, empatic, profesionist, zâmbitor ca să-și mențină pacienții”, a transmis managerul SJU Suceava.

Potrivit acestuia s-a ajuns ca spitalele să fie  un fel de piață de selectare a pacienților.

„De aici îi luăm (pacienții n.r.), îi ducem dincolo și apoi din nou aici”, a vorbit Rîmbu despre situația actuală.

El crede că ar fi normal ca medicii din spitalele publice să răspundă gestului societății de a oferi salarii foarte mari.

„Noi am așteptat și toată lumea așteaptă, și ministrul Sănătății un fel de răspuns la acest gest al societății care ne-a salarizat cel mai bine. După datele mele, suntem plătiți ca în Italia și acum, să fim serioși, performanța medicală nu e chiar comparabilă”, a spus Rîmbu.

Spitalul județean Suceava -conferința de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Mittwoch, 6. Februar 2019

El arată că salariile sunt frumoase, sunt consistente și că înțelege graba celor care au învățat foarte mult, 24-25 de ani și vor să recupererze standardul de trai și de aceea sunt foarte grăbiți.

Rîmbu a spus însă că pacienții aflați în suferință au plătit 25 de ani impozite și taxe ca să îl țină pe medic  la școală și consideră că medicul ar trebui să fie recunoscător, îngrijindu-l așa cum trebuie, foarte profesionist, când e în fața pacientului.

Managerul SJU Suceava a confirmat că majoritatea medicilor lucrează și în sistemul privat și a menționat că de când s-au majorat salariile nu a renunțat nimeni să lucreze în privat.

„Acolo sunt simpatici, empatici, profesioniști, zâmbitori, primitori, fetele la fel, sunt selectate, toate sunt blonde. Aici sunt acri toți. Nu suntem utopici. Spitalul are șansa schimbării unei generații. 150 de medici tineri sunt, mai sunt și din cei cu experiență, care, ca la orice sfârșit de cursă de cros, mai obosești, mai te uiți la spectatori, mai bei o apă și nu ești foarte angrenat. Este o șansă. Și asistentele pleacă, vin noile generații, din nefericire nu sunt extrem de bine pregătite, dar dacă au în intenție a se schimba este foarte bine”, a spus Rîmbu.

El a explicat că dacă un medic vrea să lucreze în sistemul privat ar trebui să o facă, dar să nu mai lucreze și în sistemul public pentru că nu rezolvă corect niciuna din situații.

„De ce să-l încurci pe om? Nu au timp. E un mijloc prin care poți încuraja sfera privată. Dacă nu le place la stat să meargă în privat unde au timp să trateze pacienții și nu ca acum că au de fugit între spitale. Nu o rezolvăm cum trebuie nici într-o parte nici în alta”, a conchis Rîmbu.(T.B.)


Intră acum și în grupul de