Primarii suceveni îngrijorați de costurile mari pentru sistemul de gestionare al deșeurilor și că vor trebui să crească taxa de salubritate. La Siret, această taxă nu se mai poate colecta după o decizie a Curții de Conturi.Flutur: Nu e un proiect ușor. Trebuie să găsim prețuri rezonabile


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis, joi, primarilor din județ în cadrul ședinței Asociației de Dezvoltare Intracomunitară că proiectul județean pentru gestionarea deșeurilor este un proiect în care toți trebuie să acționeze împreună pentru a depăși toate situațiile care pot să intervină.

El a anunțat că se pregătește operarea depozitului conform de la Moara care a obținut autorizarea integrată de mediu și că primarii trebuie să se mobilizeze pentru că din aprilie deșeurile vor fi duse la depozitul conform.

Potrivit lui Flutur, o acțiune imediată este instruirea populației să realizeze depozitarea selectivă a deșeurilor, în prima fază în fracția uscată și fracția umedă și consideră că pentru aceasta trebuie să se mobilizeze atât autoritățile locale cât și persoane cu autoritate din comunitățile respective, profesori, preoți, care să explice importanța colectării selective a deșeurilor și care să facă și demonstrații practice.

Președintele ADI, vicepreședintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc, a explicat în ședință că urmează să fie emisă o hotărâre a Consiliului Județean Suceava pentru o procedură de încredințare directă a operării temporare a depozitului Moara întrucât contestațiile la licitație ar putea dura între un an și doi ani, arătând că sunt situații când acestea nu s-au finalizat după trei sau patru ani, ca la Neamț sau Hunedoara.

Președintele Flutur a arătat că în această situație trebuie pregătit un calendar de acțiune pentru punerea în aplicare a prevederilor din SMID chiar dacă se face doar operarea cu depozitul Moara și că cel de la Pojorâta urmează să obțină autorizația integrată de mediu.

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, s-a arătat îngrijorat de noua situație în care va trebui să modifice contractul cu firma de salubrizare în condițiile în care deșeurile vor trebui depozitate la Moara ceea ce presupune costuri mai mari, dar și că vor trebui identificate trasee pe care să circule aceste camioane.

Problema costurilor a fost pusă și de primarii din localități aflate la distanțe mai mari de Moara, iar primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a estimat că va trebui să fie triplată taxa de salubritate, dar că aceasta nu se poate pentru că trebuia făcută încă de anul trecut pentru a putea fi colectată anul acesta.

El a acuzat că acest sistem de management al deșeurilor va duce la falimentarea localităților pentru că nu au capacitatea să susțină această activitate.

Ursaciuc consideră că nu există surse pentru acoperirea tuturor costurilor pentru sistemul de management.

Primarul de Siret, Adrian Popoiu, a transmis în ședință că nu mai poate colecta taxa de salubritate după ce Curtea de Conturi a interzis primăriei aceasta urmând ca între cetățeni și operatorul de salubritate să se încheie contract direct.

Președintele Flutur a spus că vor trebui găsite prețuri rezonabile, dar că acestea vor urma să fie stabilite după ce se va semna contractul cu operatorul temporar al depozitului de la Moara.

„Nu e un proiect ușor”, a spus Flutur care a cerut primarilor să acționeze alături de Consiliul Județean Suceava în interesul tuturor comunităților din județ.

Membrii ADI au căzut de acord că actualele depozite temporare de deșeuri vor trebui închise pe actualele amplasamente, în cadrul unui angajament între operatori și Agenția de Protecția Mediului mai ales că, potrivit lui Seredenciuc, pentru transferul celor 544.000 de tone din cele cinci depozite ar trebui  25.000 de transporturi cu camioanele.(T.B.)


Intră acum și în grupul de