Tiberius Brădățan(MS) după întâlnirea regională de la Iași privind Masterplanul de servicii de sănătate: Fiecare, acolo unde simte că Masterplanul nu e potrivit zonei, spitalului, să facă propuneri punctuale. Nu ajută să spui că au hotărât ăștia să închidă. Nu domnule, nu am hotărât să închidem!


Intră acum și în grupul de

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberius Brădățan, care a participat, luni, la Iași, la dezbaterea regională privind Masterplanul Regional de Servicii de Sănătate – Regiunea Nord-Est a declarat după întâlnire că managerii de spitale împreună cu autoritățile locale vor trebui să prezinte o strategie de dezvoltare pe termen mediu și lung.

Brădățan a declarat pentru News Bucovina că Ministerul Sănătății nu a dat înapoi, așa cum spun unii dintre participanți, ci doar a făcut ceea ce li s-a și propus, respectiv să vină să facă propuneri fiecare acolo unde simte că Masterplanul nu e potrivit zonei, spitalului.

„Să facă propuneri punctuale, foarte clar documentate, argumentate și, într-o săptămână, să fie transmise. Unii au dat propunerile, alții au înțeles că se închid spitale , unii au înțeles că se reduc câteva mii de paturi și discuția era că sunt paturi de acuți și propunem transformarea lor în paturi de cronici, de îngrijire pe termen lung sau paturi de recuperare sau paturi de îngrijii paliative”, a spus secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

El a menționat că fiecare va trebui să-și croiască strategia ca să fie cât mai aproape de nevoile zonei.

„Nu s-a dorit ca această întâlnire să bată în cuie Masterplanul. A fost o întâlnire pentru preluarea de strategii. De aceea, inflamarea politică unei chestiuni atât de importante cum este acest Masterplan nu face decât să aducă deservicii”, a spus Brădățan.

CITEȘTE ȘI „Masterplan ≠ Sănătate”-banderola purtată de reprezentanți ai județului Suceava la discuțiile privind Masterplanul regional de servicii de sănătate. Popoiu: Au dat înapoi și continuăm discuțiile pe județe, dar nu am foarte mare încredere. Ursaciuc: În principiu, se dorește închiderea spitalelor din toate orașele din România cu mâna primarilor 

El a subliniat că nu a fost vorba să fie închise spitale.

„Nu ajută să spui că au hotărât ăștia să închidă. Nu domnule, nu am hotărât să închidem! V-am chemat să stăm de vorbă. Dacă vă chemăm la discuții, nu e bine, dacă vă impunem, iarăși nu e bine. Rămân la părerea că este varianta cea mai bună să discutăm și să luăm unii de la alții idei”, a spus Brădățan.

Secretarul de stat a reiterat că nu se propune închideri de spitale și nici nu se va face așa ceva de Ministerul Sănătății.

„Managerii împreună cu autoritățile locale să se gândească foarte serios săptămâna asta cum vor să gândească strategia de dezvoltare pe termen mediu și lung, noi având nevoie de acest Masterplan pentru finanțarea 2020-2026 aprobat. Dar nu e băut în cuie.E un draft pe care discutăm”, a spus Brădățan.

El a adăugat că a deschis negocierile, pur tehnic.

„Trebuie să avem manageri cu viziune care să nu se cantoneze în „nu e bine așa” ci să iasă din paradigma asta și să se gândească cum să facă mai mulți bani din sistemul de sănătate ca să fie mai eficient să-și poată să-și mențină activitatea cum doresc ei”, a explicat Brădățan.

El a precizat că managerii ar trebui să ia în calcul că finanțarea pe un pat de spital de cronci e mai bună decât pentru acuți

„Dacă finanțarea pe un pat cronci e mai bună decât finanțarea pentru un pat de acuți, atunci care e logica pentru care să pierzi câteva sute de lei și să te ții de câteva paturi de adulți?”, a întrebat Brădățan care a adăugat că în cazul pacienților cronici se face programare, dar că trebuie și câteva paturi de acuți pentru astfel de cazuri, dar că pe secție rămâne același număr de paturi.

Brădățan a mai declarat că așteaptă ca în perioada următoare să primească propunerile de la spitale și urmează să fie continuate discuțiile pentru realizarea acestei strategii.(T.B.)


Intră acum și în grupul de