Primarul din Valea Moldovei și fostul primar din Stulpicani, trimiși în judecată de DNA Suceava pentru fraude cu fonduri europene


Intră acum și în grupul de

Primarul din Valea Moldovei, Constantin Moroșan, și fostul primar din Stuplicani, Vasile Ostanschi, au fost trimiși în judecată de DNA Suceava pentru fraude cu fonduri europene, cu un prejudiciu de peste 2,5 milioane de lei.

Astfel, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, lui Magdalina Radu,  președinte al asociației utilizatorilor de pășune ”Runcul Văii Moldovei” pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, și Constantin Moroșan, fratele primei inculpate, primar al comunei Valea Moldovei pentru complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Totodată a fost trimisă în judecată și Asociația utilizatorilor de pășune Runcul Văii Moldovei pentru folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Procurorii anticorupție au stabilit că în perioada 2010 – 2014, Magdalina Radu a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru suprafețe de pășune pe care nu le deținea în realitate.

În demersurile sale ea a beneficiat și de ajutorul fratelui ei, primar, care i-a pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior de prima la A.P.I.A.

În același context, la data de 19 martie 2014, Constantin Moroșan, în calitate de primar al comunei Valea Moldovei, a încheiat cu sora sa un contract de închiriere a 280 ha pășune, obținându-se în mod direct un folos pentru aceasta din urmă, constând în acordarea preferențială, cu încălcarea dispozițiilor legale, a folosinței terenurilor cu destinația de pășune și posibilitatea ca acesta să obțină subvenții din fonduri europene.

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 1.200.511 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În acest caz s-a dispus instituirea sechestrului asigurator, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Radu Magdalina și Moroșan Constantin. 

Într-un alt dosar  DNA Suceava a mai trimis în judecată și pe Petrea Dumbravă pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, pe Vasile Ostanschi, la data comiterii faptelor primar al comunei Stulpicani, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și pe Gergerta Dumbravă, consilier principal în cadrul Primăriei comunei Stulpicani, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

DNA Suceava arată că în perioada 2010 – 2014, Petrea Dumbravă a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente cu un conținut nereal, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin direct pe suprafață, pentru o suprafață de 235,40 ha teren (pășune) pe care nu o deținea în realitate.

În demersurile sale, Dumbravă Petrea a beneficiat și de ajutorul celorlalți doi inculpați care i-au pus la dispoziție mai multe documente folosite ulterior de primul la A.P.I.A.

Unul dintre aceste documente (contract de arendare prin care a fost transmis cu titlu gratuit dreptul de folosință asupra suprafeței de 235,40 ha teren aparținând domeniului privat al comunei Stulpicani, pentru o perioadă de 6 ani) a fost încheiat între Ostanschi Vasile și Dumbravă Petrea fără a exista o hotărâre a consiliului local.

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.307.075 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză, susține DNA Suceava.

Și în acest caz s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați. (N.B.)


Intră acum și în grupul de