Legea tichetelor de vacanţă, pe placul sindicatelor


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Filialei locale sucevene a CNS „Cartel ALFA”, Timofte Miftode, a transmis un comunicat de presă prin care se precizează că sindicatul salută apariţia tichetelor de vacanţă care, în momentul actual întăresc o politică coerentă de dezvoltare şi susţinere a acelor sectoare care generează locuri de muncă şi aduc contribuţii substanţiale la bugetul de stat. „În acest sens, o ramură importantă a serviciilor, turismul, şi mai ales turismul balnear, astăzi nu este exploatat la adevărata sa capacitate. Astăzi, acest sector are o pondere de sub 2,8% în PIB, deşi potenţialul este mult mai mare atât în dezvoltarea economiei naţionale, cât şi în absorbţia forţei de muncă disponibilizate din alte sectoare confruntate cu dificultăţi. Sistemul tichetelor de vacanţă, prin încurajarea turismului intern, va permite prelungirea sezonului turistic, care acum este de doar 2,5 luni pe an, şi mărirea numărului de locuri de muncă (în prezent doar 150.000 de persoane fiind angajate în sector)”, se spune în comunicat.
La capitolul turism, România, deşi are mai multe resurse (deţine 30% din resursele balneare ale Europei), se află în urma unor state din jur cu un potenţial mai scăzut, dar care, prin măsuri fiscale avantajoase, exploatează mai eficient acest sector. De exemplu Franţa, care asigură 44% din PIB din servicii turistice.

„Pe lângă efectul de resuscitare a sectorului, introducerea tichetelor de vacanţă va scoate la lumină o parte semnificativă din turismul nefiscalizat, prin obligaţia patronilor de a emite facturi pentru serviciile plătite de clienţi prin acest sistem.
De asemenea, prin apariţia tichetelor de vacanţă se ia o importantă măsură de garantare a faptului că lucrătorii îşi vor efectua în mod real concediul în scopul destinderii, ceea ce va conduce la diminuarea stresului legat de muncă, deşi în România, stresul nu este considerat încă o boală profesională gravă, aşa cum este în alte ţări europene.
În consecinţă, considerăm că adoptarea acestui sistem, astăzi, este o măsură salutară si benefică, care va permite creşterea sectorului turistic, în acest moment subdezvoltat, diminuarea efectelor negative ale crizei economice şi, în acelaşi timp, crearea un sistem de protecţie a lucrătorilor din România”, se mai menţionează în comunicat.


Intră acum și în grupul de