Centrul de îngrijire de înaltă performanță pentru piciorul diabetic de la Spitalul Județean Suceava primește trimestrial prin programul național câte 1000 de lei în condițiile în care doar o singură intervenție costă de două ori mai mult. Mihai Crețeanu jr.:Am avut în schimb sprijinul conducerii spitalului


Intră acum și în grupul de

Medicul radiolog intervenționist dr. Mihai Crețeanu jr. a declarat, miercuri, că săptămâna viitoare, la SJU Suceava, Societatea de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională va organiza un simpozion regional la care vor participa societăți științifice partenere cum ar fi  Societatea Română de Diabet, Societatea Română de Neurologie, Asociația de Podiatrie, Societatea Română de Chirurgie Vasculară, Societatea Română de Radiologie și Imagistică Medicală, iar în cadrul acestuia se va statua un document prin care se solicită o finanțare mai bună pentru tratamentul piciorului diabetic.

Crețeanu jr. secretarul Societății de Neuroradiologie și Radiologie Intervențională, a apreciat că este necesară o finanțare mai bună pentru tratamentul piciorului diabetic, arătând că în prezent la Spitalul Județean Suceava, care este centru de îngrijire de înaltă performanță a piciorului diabetic, se alocă trimestrial prin program național suma de 1000 de lei, în timp ce doar o singură intervenție costă 450-500 de euro.

Potrivit medicului sucevean, tratamentul endovascular pe partea de tratament al piciorului diabetic necesită o finațare mult mai bună.

„Acum primim cam 1000 de lei pe trei luni de zile, iar costul estimat și avut în istoricul experienței de șapte ani se ridică la 450-500 de euro, pe pacient”, a spus medicul sucevean .

El a menționat că a beneficiat de sprijinul conducerii Spitalului Județean Suceava.

„De aia suntem la Suceava unde suntem pentru că am avut sprijinul administrativ local al Spitalului Județean. Prin programul național banii erau zero raportat la ceea ce se putea face”, a declarat Crețeanu jr..

El a spus că până anul trecut a avut și câte 200 de pacienți pe an în condițiile în care a fost singurul doctor și având și o singură asistentă, dar că de acum mai are încă doi colegi specializați în radiologie intervențională.

Medicul sucevean a spus că o intervenție durează minim o oră și jumătate, motiv pentru care nu poate programa mai mult de două intervenții pe zi, iar în aceste condiții a reușit 200 de intervenții anual.

Potrivit acestuia, ca urmare a acestui tip de tratament, procentul de amputații în problema piciorului diabetic s-a redus la 50 la sută.

El a menționat că pacienții vin și din alte teritorii, cum ar fi Constanța, București, Piatra Neamț sau Iași.(T.B.)


Intră acum și în grupul de