MinBucovina SA şi-ar putea continua activitatea de exploatare încă zece ani


Intră acum și în grupul de

Societatea minieră MinBucovina SA Vatra Dornei, care în prezent se află în procedură de faliment, şi-ar putea continua activitatea încă zece ani în trei perimetre miniere, aducând profit fără să fie subvenţionată de stat. Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat cu conducerea Min Bucovina SA şi a constatat că din totalul activului acestei societăţi, poate fi separat un activ funcţional în punctele de lucru Mănăila, Ulm şi Oiţa, de unde poate fi exploatat minereu de mangan şi cupru, care să fie apoi prelucrat în Uzina de preparare de la Iacobeni şi vândut ulterior pe piaţa internă şi externă. El consideră că astfel pot fi menţinute aproximativ trei sute de locuri de muncă, fără alocaţii bugetare şi poate fi realizată o cifră de afaceri lunară de aproximativ 350.000 euro, cu un profit de aproximativ 50.000 euro. „Zăcământul estimat în aceste puncte de lucru ar fi de 2.500.000 tone minereu de mangan şi 800.000 tone de minereu de cupru, putându-se desfăşura activitatea de exploatare timp de zece ani”, a spus Popescu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a anunţat că în acest sens va discuta cu lichidatorul, astfel încât activitatea de producţie să nu fie închisă până la privatizare.

Societatea minieră Minbucovina SA Vatra Dornei a intrat în iunie 2008 în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară, după ce la somaţia ultimativă a Comisiei Europene, nu a putut returna ajutorul de stat acordat în cursul anului 2005 şi ar fi determinat declanşarea procedurii de investigaţie a tuturor ajutoarelor de stat din domeniul mineritului. Această societate a fost scutită de plata obligaţiilor datorate şi neachitate la bugetul de stat, la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferente perioadei 1 ianuarie – 31 decembrie 2005.

Consiliul Concurenţei, cu asistenţa şi sub autoritatea Comisiei Europene, a hotărât că această măsură de sprijin financiar din partea statului constituie ajutor de stat şi necesită notificare ex ante. Având în vedere că notificarea acestui ajutor de stat nu a fost acceptată, aceasta a fost retrasă conform Regulamentului CE nr. 659/ 1999 privind procedura de investigaţie în materia ajutorului de stat, iar MinBucovina SA a fost obligată să returneze sprijinul financiar acordat iniţial. Deoarece valoarea ajutorului de stat şi a accesoriilor aferente nu a fost rambursată la termenele stabilite, Comisia Europeană a formulat o somaţie ultimativă de plată pentru data de 18 decembrie 2007. Demersurile efectuate de societatea comercială pentru contractarea unui credit în vederea achitării ajutorului de stat neautorizat nu au avut succes, fapt pentru care aceasta nu a putut constitui sursele financiare necesare rambursării ajutorului de stat. În aceste condiţii, Colegiul Director al AVAS a decis intrarea societăţii în procedură de dizolvare şi lichidare voluntară, iar lichidatorul selectat şi-a început activitatea în data de 19 mai 2008, printre sarcinile lichidatorului stabilite de lege fiind şi obligaţia întocmirii unei strategii de vânzare pe care urmează să o aplice.


Intră acum și în grupul de