Activitatea de procesare a cărnii şi a laptelui în judeţ, afectată de scăderea efectivelor de animale


Intră acum și în grupul de

Investiţiile cu fonduri europene în abatoarele din judeţ riscă să devină ineficiente pe fondul scăderii îngrijorătoare a efectivelor de animale, a declarat marţi, prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, care a arătat că anul trecut a fost folosită aproximativ 20 la sută din capacitatea de prelucrare. „Anul acesta inaugurăm încă trei investiţii pentru procesare carne făcute cu fonduri europene şi a căror activitate este mult sub nivelul proiectat, periclitând existenţa lor”, a spus Popescu, exprimându-şi îngrijorarea în legătură cu diferenţa foarte mare între capacitatea de procesare şi ceea ce a fost procesat în anul 2008.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că în judeţ este piaţă de desfacere, iar capacitatea de procesare pentru animale este de 54.600 capete de bovine, 55.800 capete de caprine şi ovine şi de 99.860 de capete porcine, dar că nu există materie primă, exemplificând cu situaţia din 2008 când au fost sacrificate doar 8.000 bovine, 1.430 caprine şi ovine şi 21.600 de porcine. „Astfel se explică creşterea foarte mare a preţurilor la animale în viu, preţuri care fac din această activitate una rentabilă”, a explicat Popescu.

În ceea ce priveşte prelucrarea laptelui, prefectul de Suceava a arătat că deşi capacitatea anuală de prelucrare a fabricilor din judeţ este de 1,9 milioane de tone de hectolitri, în 2008 a fost procesată o cantitate de doar 290.000 hectolitri. Popescu a mai menţionat că în aceste condiţii, împreună cu specialişti ai DSV şi Direcţiei Agricole Suceava, va iniţia acţiuni pentru înfiinţarea de noi ferme zootehnice, dar şi un program special de încurajare a agricultorilor din zona de munte a judeţului care să crească vaci pentru carne, dar şi ovine şi caprine.


Intră acum și în grupul de