Atmosferă de sărbătoare la cursul festiv al absolvenţilor Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, promoţia 2019. Șefa de promoție, Catinca Dobroghii, care a încheiat studiile liceale cu media 10, a primit cea mai înaltă distincţie a colegiului: ”Diploma și placheta de Onoare”


Intră acum și în grupul de

Elevii şi profesorii diriginţi ai celor şase clase a XII-a de la Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, dar şi conducerea unităţii liceale, cadre didactice şi părinţi au participat, miercuri, la cursul festiv al celor 188 de absolvenţi din promoţia anului 2019, care a avut loc într-o atmosferă de sărbătoare, la Magnificus Plaza Suceava.

Directorul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, profesorul Dan Popescu, a subliniat că absolvenţii promoţiei 2019 sunt deja „reprezentanţi de seamă ai ethosului ştefanist”  exprimându-şi încrederea că aceştia vor deveni “nu atât oameni de succes cât, mai ales, oameni de valoare, așa cum s-au realizat miile de absolvenți ai unei veritabile alma mater”.

“Fiecare școală îsi are propria istorie și memorie a culturii sale instituționale. Pagina de astăzi a evoluției colegiului este consacrată sărbătoririi elevilor de la clasele a XII-a din colegiul nostru. Vă mulțumim tuturor pentru participarea la o manifestare care se  constituie și într-un meritat laudatio pentru cei 188 de absolvenți ai promoției 2019, precum și pentru părinții și  profesorii lor”, a spus profesorul Dan Popescu.

El a arătat că, pe parcursul studiilor liceale, profesorii colegiului s-au străduit să împărtăşească elevilor “lecţia perseverării, a dragostei de adevăr și onoare, a curajului de a transforma visele în realitate”.

“Sperăm că în acești frumoși ani eventuala imagine de coșmar a școlii, dacă a existat,  a fost înlocuită cu certitudinea unei instituții generatoare de instrucție  științifică de calitate în care v-ați dezvoltat armonios având acum, la vârsta  marilor întrebări, capacitatea asumării responsabile a viitorului. Sigur, pe traseul parcurs au existat și disfuncții, dar Mark Twain spunea „peste 20 de ani veți fi mai dezamăgiți de lucrurile pe care nu le-ați făcut, decât de cele pe care le-ați făcut”, iar  modul în care le-ați depășit ne permite  să privim optimiști perspectiva  faptului că, în această vară, veți aborda proiecte importante finalizând încă un drum peste timp care, suntem convinși, va fi arcul triumfului”, a spus Popescu.

Directorul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava le-a mulţumit absolvenţilor că au fost  parteneri în “provocatoarea aventură a cunoașterii” dându-le asigurări că toate sugestiile furnizate în cadrul chestionarelor de impact vor intra în “beneficiul” următoarelor generații de ștefaniști.

“Sunteți deja reprezentanți de seamă ai ethosului ștefanist, care – să nu uitați -este o stare de spirit  cu vocația performării. De aceea vă acordăm cu empatie încrederea de a deveni nu atât oameni de succes cât, mai ales, oameni de valoare, așa cum s-au realizat miile de absolvenți ai unei veritabile alma mater! De pildă, în deceniul al patrulea al secolului precedent, profesorul ștefanist Peter Tomaschek a fost nominalizat de mai multe ori pentru premiul Nobel, premiu chiar obținut de absolventul nostru Gheorghiță Crețu în anul 2013. Ulterior, Academia Regală Suedeză a primit scrisori care-l recomandau pentru celebrul premiu pe absolventul școlii noastre, profesorul și scriitorul Norman Manea. În final, vă propun un îndemn al altui român nominalizat pentru Nobel, dar care a fost pe nedrept omis. Lucian Blaga spunea : „de la viață să nu aștepți nimic, dimpotrivă, tu trebuie să îi dai totul. Numai așa vei fi scutit de deziluzii și te poți bucura de sine, de lupta, de independența și de puterea ta creatoare”, a declarat directorul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, profesorul Dan Popescu.

El a înmânat liderului promoţiei 2019, absolventei Catinca Dobroghii, care a încheiat studiile liceale cu media 10, cea mai înaltă distincţie a Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava –  ”Diploma și placheta de Onoare ” pentru “aport excepţional la prestigiul instituţional” .

De menţionat este că la festivitatea de încheiere a cursurilor pentru absolvenţii claselor a XII-a au participat inspectorul şcolar general adjunct, Gabriela Scutaru, cadru didactic al colegiului, dar şi Cleopatra Cabuz, doctor inginer, membru al Academiei de Ştiinţe a SUA, Cetăţean de Onoare al municipiului Suceava şi absolventă a Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava.

La cursul festiv al absolvenţilor ştefanişti, imnul a fost interpretat de Corala de fete “Ciprian Porumbescu” a colegiului, dirijată de profesorul Lucian Tablan Popescu, formaţie care are în palmares multiple premii naţionale şi internationale.(L.B.)


Intră acum și în grupul de