Inspectorii sanitar-veterinari vor lua la controlat stânele din judeţ


Intră acum și în grupul de

Faptul că în piețe cașul ar fi trebuit vândut ambalat și etichetat a nemulțumit producătorii, iar faptul că cei care doreau să-l cumpere nu ar avea posibilitatea de a-l gusta, pentru a ști pe ce dau banii, a nemulțumit clienții. Șeful Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava (DSVSA) Suceava, Petrea Dulgheru, a declarat că s-au adus o serie de îmbunătăţiri legislaţiei privind înregistrarea sanitar-veterinară a activităţilor de vânzare directă a produselor primare de origine animală. Astfel, sunt necesare a fi respectate condiţii legate de deţinerea certificatului de producător, fişei de sănătate a animalelor, certificatul de înregistrare de la DSVSA şi carnetul de sănătate al producătorului.

Petrea Dulgheru a precizat că materia primă poate fi prelucrată în centrul de prelucrare lapte integrat în exploataţie proprie, în această categorie intrând şi stânele, după care poate fi vândută. ”S-au răstălmăcit în fel și chip aceste reglementări aliniate la normele europene și au apărut probleme și discuții. Ba, că nu vor mai exista stâne, ba ,că nu va mai fi caș și nu va mai putea fi gustat de cel care vrea să-l ia. Se pot face stâne în continuare. Proprietarii de stâne vor produce caşul în două-trei camere, cu pereți și podele cu suprafețe lucioase care să poată fi spălate și dezinfectate. Nu trebuie neapărat gresie și faianță, dar suprafața trebuie să fie lavabilă. Vasele în care este preparat și adus cașul trebuie să fie curate. Cașul nu trebuie vidat, ci expus ca și până acum. Obligatorie este afişarea unei etichete inscripţionată cu numele producătorului, localitatea de provenienţă, felul produsului şi data producerii acestuia, cumpărătorul având posibilitatea să guste din marfă”, a explicat șeful DSVSA Suceava.

Fișele de înregistrare la DSVSA sunt forte importante, spune Petrea Dulgheru. ”Vom verifica toate stânele pentru că toți proprietarii trebuie să fie înregistrați sanitar-veterinar. Acel caș nu este doar pentru consum propriu, ci ajunge pe mesele oamenilor. La o stână se fac sute de kg și chiar tone de caș, nu se poate spune că o familie mănâncă atât de mult, mai dau pe la rude, pe la vecini și mai vin și mai vând și prin piață. Deci acel caș trebuie făcut în condiții igienice și trebuie respectate câteva condiții”, a conchis Petrea Dulgheru.


Intră acum și în grupul de