Grenadă defensivă, în curtea Mănăstirii Sihăstria Putnei


Intră acum și în grupul de

Două grenade neexplodate, din timpul celor două războaie mondiale, au fost asanate joi, de către Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu. Potrivit ISU Suceava, la ora 07.00, echipa pirotehnică a intervenit cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie neexplodat, asanat din curtea Mănăstirii Sihăstria Putnei, din comuna Putna.

În timp ce se făceau lucrări gospodăreşti de primăvară s-a observat un obiect ce semăna cu o grenadă. Imediat s-a cerut ajutorul poliţiei locale. Aceştia au anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă care a trimis echipa pirotehnică la faţa locului. În urma cercetării şi detectării amănunţite a zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat o grenadă de mână defensivă, provenind din Primul Război Mondial. S-au executat în continuare lucrări de detectare de către specialiştii pirotehnicieni şi s-a descoperit existenţa a mai multor locaşuri de tragere şi linii de tranşee din Primul Război Mondial, ceea ce arată că respectiva zonă a fost frământată de numeroase lupte. S-a pus în vedere personalului mănăstirii ca, în eventualitatea găsirii unor elemente suspecte în zona respectivă, să sesizeze lucrătorii postului de poliţie local sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, în vederea acordării de asistenţă tehnică de specialitate. Misiunea s-a încheiat la ora 12.30.

Două grenade neexplodate, din timpul celor două războaie mondiale, au fost asanate joi, de către Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu. Potrivit Aceeaşi echipă pirotehnică, a plecat, la ora 18.20, către o altă misiune, în satul Runcu, comuna Cacica, unde nişte copii au descoperit o grenadă, în timp ce se deplasau pe drumul comunal. Ei au anunţat poliţia locală care, la rândul ei, a solicitat intervenţia profesioniştilor pirotehnici de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Aceştia din urmă au asanat o grenadă de mână ofensivă, provenind din Al Doilea Război Mondial. Drumul pe care a fost găsit elementul de muniţie a fost recent pietruit, existând posibilitatea ca grenada de mână să fii fost adusă de la o balastieră.

Ambele grenade erau în perfectă stare de funcţionare şi prezentau un pericol real pentru persoanele sau imobilele care s-ar fi aflat în raza lor de acţiune. Pirotehniştii s-au întors la bază la ora 21.20 şi au depozitat grenadele provizoriu până la distrugerea lor într-un poligon autorizat. Misiunile s-au desfăşurat cu profesionalism şi au fost încheiate cu succes, fără să se pună în pericol vieţi omeneşti sau bunuri materiale.


Intră acum și în grupul de