Acţiune de prevenire a violenţei, la Centrul Şcolar „Sf. Andrei” din Humor


Intră acum și în grupul de

Întrunirile de la începutul săptămânii ale Grupului de Lucru organizat la nivelul IPJ Suceava pentru gestionarea şi monitorizarea problematicii delincvenţei juvenile, dar şi discuţiile purtate în cadrul Comisiei pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar au avut ca obiect analiza situaţiilor statistice privind infracţionalitatea juvenilă şi victimizarea minorilor. Potrivit IPJ Suceava, în acestor activităţi de dezbatere şi analiză s-a stabilit la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava oportunitatea elaborării şi implementării unor proiecte punctuale de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, activităţile preventive urmând să vizeze zone, grupuri, entităţi bine definite, astfel încât eforturile lucrătorilor de poliţie să se concentreze unitar în vederea ameliorării şi chiar eliminării unor situaţii şi factori de risc.

Astfel, în baza Programului local de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor dar şi a Planului de Măsuri privind îmbunătăţirea climatului de siguranţă publică în zona unităţilor şcolare, marţi, la Gura Humorului la Centrul Şcolar „Sf. Andrei” a fost lansat proiectul punctual de prevenire „Tinereţe fără violenţă”. Proiectul se desfăşoară în perioada aprilie – decembrie 2009 şi îşi propune informarea tinerilor cu privire la riscurile şi consecinţele adoptării unui comportament violent dar şi creşterea gradului de siguranţă în această unitate de învăţământ şi în zona adiacentă acesteia.

„Ineditul acestui proiect punctual este strâns legat de situaţia tinerilor şcolarizaţi în cadrul acestei unităţi de învăţământ. Majoritatea elevilor care studiază în cadrul Centrului sunt copii cu tulburări comportamentale mergând până la limita afecţiunilor medicale psihice. Cu toate acestea nu trebuie să uităm că este vorba de peste 400 tineri care sunt parte a viitorului nostru, a societăţii pe care toţi ne-o dorim mai bună. Este astfel responsabilitatea noastră să facem toate eforturile pentru ca aceşti tineri să dobândească educaţia necesară, să fie pregătiţi pentru a susţine şi a fi parte a unei societăţi care să se situeze în cadrul legalităţii, nonviolenţei şi progresului”, a declarat responsabilul de proiect, inspectorul de poliţie Ionuţ Epureanu din cadrul IPJ Suceava – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Lansarea proiectului a fost urmată şi de desfăşurarea în zilele de 07 – 08.04.2009 a primelor activităţi împreună cu partenerii implicaţi. Astfel, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul Regional Suceava au prezentat materiale pe tema prevenirii consumului de alcool şi droguri, specialiştii psihologi din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava efectuând consilieri individuale şi de grup.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava sprijiniţi de cadre medicale de specialitate au efectuat teste medicale gratuite de depistare a virusului HIV/SIDA pentru tinerii care şi-au dat acordul în acest sens. Conştientizând că sănătatea este lucrul cel mai de preţ şi urmând exemplul poliţiştilor prezenţi, peste 40 de tineri elevi au acceptat să le fie recoltate probe de sânge în vederea depistării unor boli cu transmitere sexuală.

„Implicarea tinerilor în dezbateri, jocuri de rol, activităţi sportive şi cultural artistice, activităţi practice desfăşurate cu ajutorul partenerilor noştri sperăm să se constituie în elemente care să ducă într-un final la reuşita acestui proiect”, a mai declarat inspectorul Ionuţ Epureanu, ofiţer de prevenire.

Proiectul punctual „Tinereţe fără violenţă” iniţiat de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi implementat la Centrul Şcolar „Sf. Andrei” cu sprijinul partenerilor, Inspectoratul Judeţean Şcolar Suceava, Agenţiei Naţionale Antidrog – Centrul Regional Suceava, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Direcţia de Sănătate Publică Suceava, Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, Primăria Oraşului Gura Humorului, Asociaţia Educatorilor Suceveni, Clubul Sportiv Nord-Arena, Direcţia Judeţeană pentru Sport Suceava, propune în perioada următoare activităţi de informare şi conştientizare cu privire la riscurile adoptării unui comportament violent şi delincvent dar şi activităţi cultural artistice şi sportive ca alternative constructive de implicare a tinerilor.


Intră acum și în grupul de